Stirista numarul 1 a PRO-ului numara aproape 40.000 de euro in ziua de salariu, iar Mircea Radu si Dan Negru, vedetele masculine ale Antenei, 18.000, respectiv 20.000 de euro. Radu Moraru ar avea o leafa de 15.000 de euro, iar Sandra Stoicescu, de 28.000 de euro. Sandra Stoicescu, vedeta Observatorului de la Antena 1, ii sufla puternic in ceafa Andreei Esca, stirista numarul 1 a PRO TV, la capitolul salariu Salariile vedetelor au ramas una dintre obsesiile principale ale opiniei publice. Statele de plata le vad doar ele, vedetele, si departamentul Financiar. Cotidianul a reusit sa reconstituie sumele din informatiile furnizate de oameni care se invirt in jurul lor.

Despre Andreea Esca, emblema PRO TV-ului, se spune ca ar fi ajuns la un salariu lunar de aproape 40.000 de euro: 30.000 pentru munca din fata si din spatele camerelor de luat vederi de la stiri, la care se adauga aproape 5.000 de euro, bonus lunar pentru intretinere si look, si inca vreo 4.000 de euro, salariul de director la „The One". Andreea s-a aflat din capul locului la pupitrul principalelor stiri ale postului condus de Adrian Sirbu, iar fidelitatea si profesionalismul i-au fost rasplatite din plin de bossul pe care nu l-a dezamagit niciodata. Pentru ca ea n-a dat bir cu fugitii din Pache Protopopescu, precum Lucian Mindruta, Andreea Berecleanu, Andrei Zaharescu, Cristina Topescu, Corina Danila sau Adriana Muraru. Asa se face ca doar Teo Trandafir, in vremurile cind era colega de trust cu stirista numarul 1 a PRO-ului, statea pe picior de egalitate cu Andreea in ce priveste statul de plata.

Omoloaga sa de la Antena 1, Alessandra Stoicescu, nu e cu prea multe cifre mai prejos, pentru ca in ziua de salariu gaseste in cont inca 28.000 de euro. Si ca orice vedeta care se identifica cu postul si e apreciata de sefi, Sandra primeste un bonus de „icon al Antenei 1" si un buget pentru haine si intretinere. Nici colegul sau de la pupitrul „Observatorului" nu se poate plinge de leafa. Se pare ca Lucian Mindruta isi adauga lunar in cont, de la Antena 1, mai bine de 20.000 de euro. Iar pentru proiectele separate pe care le propun sefilor spre aprobare, atit el, cit si Sandra bat palma cu superiorii pentru bani in plus.

Teo Trandafir si-a mentinut cota de salariu si dupa tumultuoasa despartire de Adrian Sirbu. Sorin Ovidiu Vintu, in a carui „barca" de la Romantica a urcat pentru o vreme, i-a oferit un salariu la fel de generos ca atunci cind Teo era regina neincununata a divertismentului, undeva in jur de 40.000 de euro. Cea care, de la anul, va aparea la televizor sub sigla Prima TV s-a aratat socata, in noiembrie, cind s-a spus ca ar fi cerut 2.000.000 de euro conducerii Antenei 1 pentru un eventual transfer cu arme si bagaje, spre a-i face concurenta directa lui Maruta, de la PRO TV.

„Cum pot sa cer asa ceva? Ai cuvintul meu de onoare ca nu-i adevarat. Cine sint eu, Oprah Winfrey, Jay Leno? Vintu a fost cel mai generos om pe care l-am intilnit in viata mea si niciodata nu mi-as fi permis sa ma duc la Antena sa cer banii pe care mi i-a dat Vintu", ne declara Teo luna trecuta. Antena 1 a dat insa de inteles, printr-un comunicat, ca la negocierile cu vedeta tv s-a discutat despre aceasta fabuloasa suma. La Prima TV, Teo s-a dus pentru o suma semnificativ mai mica, insa de data asta ea a mizat pe prietenia cu noii colegi si pe faptul ca postul, cu o vizibilitate mai mare decit Romantica, o va putea ajuta sa redevina cea care a fost.

De notorietate e si zgircenia lui Dan Negru, pe care prezentatorul de la „Vreau sa fiu vedeta" si-a recunoscut-o in repetate rinduri. Spirit intreprinzator, Dan a investit, cu ceva ani in urma, in imobiliare. Afacerile-i infloritoare de la Timisoara si Bucuresti ii rotunjesc acum cu mult bugetul lunar de 20.000 de euro (cite 5.000 per editie) provenit din salariul de la Antena 1. Atit el, cit si Mircea Radu primesc lunar si un comision din concursurile de SMS-uri care se desfasoara pe parcursul emisiunilor pe care le prezinta.

Pe picior de egalitate cu vedetele anteniste se situeaza Virgil Iantu, prezentator de al carui nume se leaga emisiuni de succes precum „Vrei sa fii miliardar", „Copiii spun lucruri trasnite" si actuala „Te crezi mai destept decit un copil de clasa a cincea?", al carui venit lunar e de 18-20.000 de euro. Andreea Raicu, fosta sa partenera de prezentare de la „Big Brother", are o „cota" ceva mai ridicata de cind prezinta emisiunea de rating „Megastar". Iubita lui Tudor Chirila a ajuns sa cistige lunar aproape 30.000 de euro.

Indiferent de postul de televiziune la care lucreaza, incepatorii intr-ale prezentarii sint nevoiti sa se multumeasca cu sume mult mai modeste. Asa se face ca, pentru reality show-ul „Santier in lucru", de la Prima TV, Gina Pistol e rasplatita cu un salariu lunar de 6.000 de euro.

Intr-o vreme cind trendul cerea ca interpretii vocali sa modereze o emisiune, multi cintatori si-au incercat talentele la televizor. Putini au ramas. Dan Bittman, solistul de la Holograf, e unul dintre rarele exemple care au rezistat pe sticla. Asa a ajuns Dan sa experimenteze focul directului, de mai bine de trei ani. Pentru „Danut SRL", de la TVR 1, el e remunerat de casa de productie a lui Dumitru Morosanu cu 8.000 de euro lunar, la care se adauga, de la TVR, 4.000 de euro, bonus de vedeta.

Cea mai costisitoare emisiune de divertisment din ultimii ani, „Dansez pentru tine", a avut si cel mai scump prezentator provenit din rindul muzicienilor: Stefan Banica jr. Pentru cele sapte editii ale sezonului recent incheiat, partenerul de viata al Andreei Marin a incasat aproape 200.000 de euro, adica aproape 29.000 de euro pe editie. E drept ca, pentru acesti bani, el a fost si regizor, si interpret, si consultant. Iulia Vintur, alaturi de care a facut oficiile la emisiune, a beneficiat de un onorariu de doar 5.000 de euro pentru tot sezonul.

Sa te trezesti cu noaptea-n cap ca sa prezinti matinalul de fiecare zi la PRO TV nu-i tocmai la indemina. Dar daca te motiveaza salariul, iti vine parca mai usor sa te culci o data cu gainile. E cazul lui Mihai Dedu, pe care PRO TV se bazeaza de multi ani pe tronsonul de dimineata. Fostul crainic sportiv are acum o leafa de 12.000 de euro. Nici moderatorii de talk-show n-o duc rau, chiar daca activeaza la posturi mai micute, precum B1. Radu Moraru, de la „Nasul", intra in direct in fiecare seara, mai putin in weekend, pentru aproape 15.000 de euro pe luna.

Cind turcii au dat navala pe telecomanda cu Kanal D, prin diverse televiziuni se discuta despre cit de mari sint salariile „oamenilor lui Dogan". Printre privilegiatii cu salarii mari ar fi, in acest moment, Gabriela Cristea, de la „Nora pentru mama", si Cosmin Cernat, seful de la sport, cu cite un salariu de peste 7.000 de euro.

Baia regala a lui Mircea Radu Mircea Radu, vedeta emisiunii "Din dragoste", primeste in jur de 4.500 de euro pe emisiune. 18.000 de euro lunar par sa nu-i acopere necesitatile, pentru ca Mircea se chinuieste de trei ani sa-si ridice o casa la Mogosoaia. E adevarat ca si standardele sale sint ridicate, daca luam de buna gura lumii, care zice ca somptuoasa casa are o scara interioara aproape identica cu cea a Ateneului si o baie mai mare chiar decit dormitorul. Pe de alta parte, e stiut faptul ca Mircea e un om cumpatat cu banii si grijuliu sa puna deoparte pentru zile negre.

Despre editia de Craciun de la „Dansez pentru tine", pe www.cotidianul.ro/select