Posesorii de autovehicule platesc scump luxul de a detine o masina, acum, la sfårsit de an. Pe långa primele majorate aferente asigurarilor auto obligatorii si a celor Casco, ei sunt obligati sa achizitioneze si rovigneta pentru anul vii
Posesorii de autovehicule platesc scump luxul de a detine o masina, acum, la sfårsit de an. Pe långa primele majorate aferente asigurarilor auto obligatorii si a celor Casco, ei sunt obligati sa achizitioneze si rovigneta pentru anul viitor. La toate aceste cheltuieli deloc neglijabile se adauga cele pentru intretinerea autoturismului pe timp de iarna.

Guvernul a decis, in ultima sedinta, majorarea drastica a amenzilor pentru soferii prinsi fara rovignete. Astfel, posesorii de autovehicule prinsi fara “abtibild” vor plati amenzi cu valori cuprinse intre 500 si 9.000 lei. Cele mai mici amenzi vor fi percepute proprietarilor de autoturisme si vor fi cuprinse intre 500-1.000 lei. Cuantumul amenzii pentru vehiculele de transport marfa cu masa mai mare sau egala cu 3,5 tone va fi intre 1.500 si 2.500 de lei.
Actul normativ precizeaza ca amenzile contraventionale majorate pot fi achitate in procent de 50% in termen de 48 de ore. Totodata, se poate retine 25% din amenda la autoritatea din care face parte agentul constatator.

Amenda pentru vehiculele de transport marfa, cu o masa mai mica dec&a circ;t sau egala cu 12 tone si cu minimum patru axe, inclusiv, va fi cuprinsa intre 6.000 si 9.000 lei, iar cea pentru acelasi tip de vehicule, dar cu maximum trei axe, inclusiv - va avea valori intre 4.500 si 6.000 lei. Pentru vehiculele de transport marfa cu o masa sub 12 tone, dar nu mai mica de 7,5 tone si pentru cele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, amenda va fi cuprinsa intre 3.500 si 4.500 lei. La vehiculele de transport marfa cu o masa de 3,5 - 7,5 tone si pentru cele de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune, amenda va fi cuprinsa intre 2.500 si 3.500 lei. La vehiculele de transport marfa cu o masa de cel mult 3,5 tone, amenda va fi de 1.500 - 2.500 lei.
O alta noutate este aceea ca proprietarii de masini - cu exceptia celor care detin autoturisme sau vehicule usoare - vor putea utiliza, din 2008, rovignete pentru o zi.

Rovignete pentru 7 zile, 30 zile sau 12 luni


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.