In articolul de dinaintea alegerilor din 25 noiembrie, cu gindul sa nu ma refer direct la acestea, pentru a nu influenta publicul, am trecut in revista politica de cadre a PNL, gasind-o catastrofala.

Am fost acuzat ca am atacat PNL si, deci, i-am scazut sansele la europarlamentare. S-a vazut insa ca un articol de ziar nu are importanta ce i-o acorda unii, iar PNL a obtinut mai mult decit ii acordau sondajele. Din nefericire, politica sa de cadre a ramas la fel de proasta, iar acest lucru se va dovedi nefast pe termen lung. Da, am scris „din nefericire", pentru ca ma socot structural un liberal si as vrea sa am la indemina un partid de asemenea factura pe care sa il pot vota. Oricum, din 1990 incoace, cu exceptia alegerilor din 1996, cind PAC, al carui membru eram, a mers singur in alegeri, am votat mereu fie PNL, fie aliantele in care acesta era parte. In 25 noiembrie, pentru prima oara dupa revolutie, n-am mai mers la vot. Tocmai din pricina oamenilor pe care acest partid ii scoate in fata, in Guvern sau alte demnitati, nu neaparat pe lista sa de candidati europeni. Din pacate, sint slabe sanse sa votez in viitorul apropiat! Intre timp, e adevarat, a plecat ciudatul ministru Chiuariu, doar ca, in locul dumisale, ne-am trezit cu doamna Norica Nicolai, vajnica traseista din Procuratura ceausista la PNT-CD, iar la disparitia acestuia, la PNL. Daca dispare si ultimul, o vom regasi social democrata, populara, orice, doar „coledzi" sa prinda! In ce priveste opiniile dumisale despre lege, e suficient episodul „Nepoata" ca sa nu-mi fac iluzii in ce priveste adecvarea la postul de ministru al Justitiei!

Cind faceam lista penibililor reprezentanti ai PNL, i-am sarit pe dnii Cioroianu si Orban. Pe primul, probabil dintr-o neavenita solidaritate intelectuala, desi isi cam daduse masura in declaratii oscilind intre simpla stupizenie si un extremism ce nu are nimic in comun cu liberalismul. Pe dl Sica pur si simplu il uitasem, desi vazusem filmuletul in care dansa pe masa si pupa chivutele si ii auzisem destule declaratii aiuritoare. Ceea ce s-a intimplat saptamina asta intrece insa orice masura. Sa faci un accident, sa fugi de la locul faptei si sa torni cinci minciuni una dupa alta este, totusi, o performanta care cade sub cele mai joase standarde dimbovitene. I s-au reprosat si doua dezalcoolizari. Eu, din contra, ii reprosez ca n-a facut cite erau necesare!

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi