Parlamentul a adoptat, ieri, o declaratie potrivit careia este in favoarea continuarii demersurilor pentru gasirea unei solutii negociate in privinta provinciei Kosovo.
Potrivit textului adoptat cu 239 voturi "pentru" si 7 abtineri de parlamenta
Parlamentul a adoptat, ieri, o declaratie potrivit careia este in favoarea continuarii demersurilor pentru gasirea unei solutii negociate in privinta provinciei Kosovo.
Potrivit textului adoptat cu 239 voturi "pentru" si 7 abtineri de parlamentari, Legislativul „recomanda autoritatilor romane sa adopte o pozitie coerenta si unitara fata de o eventuala declarare a independentei provinciei Kosovo, care sa reflecte interesele de stabilitate in regiune si interesul national al Romaniei si sa aiba in vedere precedentul la nivel regional si international, precum si responsabilitatea asumata de Romania, ca stat membru al UE si NATO”. Parlamentul se declara in favoarea continuarii demersurilor pentru gasirea unei solutii negociate, formalizate printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU.
Vicepresedintele Comisiei de politica externa, senatorul PRM Anca Petrescu, a sustinut ca proiectul declaratiei Parlamentului privind provincia Kosovo propus pentru adoptare Legislativului nu spune, de fapt, nimic. Ea a subliniat, in cadrul dezbaterilor, ca Slovacia, Grecia, Cipru si-au spus "transant" punctul de vedere in aceasta problema. "Ma intreb de ce noi, ca Parlament, nu suntem in stare sa facem o declaratie care sa apere interesul national?", a spus Anca Petrescu.
Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca o eventuala implicare a Romaniei intr-o actiune in Kosovo trebuie sa tina cont de decizia Parlamentului Romaniei si de sensibilitatea cetatenilor la acest subiect."Asupra Romaniei nu s-au facut presiuni"Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a precizat ca pozitia Romaniei in privinta Kosovo este cunoscuta pe plan international si i-a indemnat pe parlamentari sa ia in calcul un discurs diplomatic, dar ferm. Potrivit lui Cioroianu, pe baza datelor existente in acest moment, date care se pot schimba la un moment dat, pozitia Romaniei este ca nu recunoaste o eventuala declarare a independentei fie unilaterala, fie controlata, a provinciei Kosovo. El a mai spus ca asupra Romaniei nu s-au facut presiuni si nu exista un blocaj la nivelul UE, ci este un subiect in dezbatere.
"Pozitia noastra intr-o misiune europeana va fi pe baze juridice foarte ferme, nu este vorba de o aventura, de implicarea tarii noastre intr-o expeditie", a adaugat Cioroianu."Posibilitatea unei solutii negociate este epuizata"Consiliul de Securitate al ONU, reunit miercuri pentru a examina viitorul statut al Kosovo, nu a reusit sa rezolve impasul pe tema provinciei separatiste sarbe, din cauza pozitiilor "ireconciliabile".
"Prezentarile facute de cele doua parti au confirmat ca viziunile lor raman ireconciliabile pe tema fundamentala a suveranitatii", a declarat ambasadorul belgian Johann Verbeke, in numele statelor occidentale, citat de AFP si preluat de Mediafax. "Subliniem convingerea noastra impartasita ca reglementarea statutului Kosovo constituie un caz 'sui generis>> si nu creeaza in niciun caz un precedent", a adaugat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.