Volatilitatea este termenul ce caracterizeaza evolutia cursului de schimb in 2007.  La mijlocul lunii decembrie, moneda nationala este mai slaba decat la inceputul anului, in conditiile in care majoritatea analistilor estimau in 2006 ca leul se
Volatilitatea este termenul ce caracterizeaza evolutia cursului de schimb in 2007. La mijlocul lunii decembrie, moneda nationala este mai slaba decat la inceputul anului, in conditiile in care majoritatea analistilor estimau in 2006 ca leul se va aprecia pe termen lung. Astfel, moneda nationala a oscilat in 2007 intre un minim de 3,1112 lei pentru un euro, inregistrat in iulie, si un maxim de 3,622 lei pentru un euro, atins spre sfarsitul lui noiembrie.
Moneda nationala a inceput anul la un curs de 3,3560 lei pentru un euro si s-a apreciat treptat pana la 3,285 lei pentru un euro la inceputul lui iulie, fiind ajutata de deciziile de politica monetara ale Bancii Nationale. Prima surpriza a avut loc in ultimele trei saptamani ale lui iunie, cand leul s-a apreciat in 17 sedinte de tranzactionare 17 bani, adica peste 5 procente. Şi astfel moneda nationala a ajuns pe 2 iulie la cotatia de 3,1112 lei pentru un euro, cea mai puternica pozitie a leului din 2007. Insa Banca Nationala a considerat cotatia de pe 2 iulie ca fiind nesustenabila, motiv pentru care a intervenit pe piata si a depreciat leul, recunoaste, cateva luni mai tarziu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
60 de sedinte de tranzactionare mai tarziu moneda nationala ajungea la 3,4 lei pentru un euro. De aici leul s-a miscat intr-un culoar de plus-minus 10 bani pana la inceputul lui noiembrie, cand a inceput sa piarda puternic din valoare. In numai 17 sedinte de tranzactionare, leul pierde peste 30 de bani fata de euro si ajunge la minimul anului: 3,6221 lei pentru un euro. Evolutia leului in noiembrie a fost ingrijoratoare atat prin prisma valorilor atinse, cat si a directiei luate de moneda nationala in contextul intaririi politicii monetare. A urmat o presupusa interventie a BNR si utilizarea insistenta de catre oficialii Bancii Nationale a ambiguitatii constructive, pentru a corecta evolutia monedei nationale din declaratii. Astfel, leul a ajuns la jumatatea lui decembrie la cota de 3,54.
Primele zile din 2008 vor avea mai mult un efect psihologic asupra cursului de schimb si asupra bursei. Daca pietele americane si cele europene vor deschide pe verde, atunci apetitul pentru risc al investitorilor straini va creste. Atunci ei vor fi mai inclinati sa mizeze pe monede emergente, printre care se numara si leul, iar efectul va fi de apreciere pentru moneda nationala. Primul eveniment la nivel local care va influenta evolutia leului este sedinta de consiliu monetar al Bancii Nationale de pe 7 ianuarie. Consensul in randul analistilor este ca banca centrala va majora dobanda-cheie pentru a combate inflatia. Intrebarea este cu cat. Reprezentantii FMI recomanda chiar si o crestere de un procent, in cazul in care Guvernul nu isi va asuma rolul pe care il are in combaterea inflatiei. O astfel de miscare ar trebui sa aprecieze puternic moneda nationala. Insa BNR mai are programata o sedinta de politica monetara pe 4 februarie si ar putea sa opteze pentru o crestere in doua trepte. Atunci impactul asupra monedei nationale s-ar putea sa fie mai redus si inclus in pretul de tranzactionare interbancar, cum s-a intamplat si pe 31 octombrie. Sa nu uitam ca o parte din aprecierea leului din decembrie poate fi pusa pe seama intrarilor de capital de la romanii care muncesc peste granita. Iar acest fenomen nu se va repeta in urmatoarele luni.
Exuberanta pe termen scurt ar putea fi temperata foarte usor spre sfarsitul lui ianuarie, cand vor fi publicati principalii indicatori pe 2007. Daca inflatia, deficitul de cont curent si cresterea economica nu vor fi conform asteptarilor analistilor, vor contribui la deprecierea leului. Astfel moneda nationala ar putea ramane in primele 2 luni ale anului viitor undeva in intervalul 3,45 - 3,55 lei pentru un euro.
Totusi, majoritatea analistilor economici se asteapta ca leul sa se deprecieze in prima parte a anului, urmand sa se aprecieze in a doua jumatate si sa ajunga undeva la nivelul de 3,3 lei pentru un euro. Guvernul, pe de alta parte, a compus un proiect de buget bazat pe un curs mediu de 3,1 lei pentru un euro. Ce se va intampla in 2008 este greu de spus. Variabilele sunt mai multe ca niciodata. In primul rand, contextul international. Daca se va reinflama criza creditelor, atunci investitorii straini nu vor mai miza pe economiile emergente, ceea ce va deprecia aceste valute. La nivel local, politica monetara a BNR va influenta in mare masura si evolutia cursului. BNR are ca principal obiectiv tintirea inflatiei, insa recunoaste ca cel mai mare pericol il reprezinta deficitul de cont curent. Acesta este alimentat de deficitul comercial, care la randul lui se largeste daca leul va castiga in valoare, deci un leu puternic s-ar putea sa nu fie in interesul economiei nationale. De asemenea, Romania risca o downgradare de rating spre zona de non-investment grade, un alt element care ar deprecia leul puternic.
Dar care sunt concluziile primului an dupa aderare? Datele statistice ne arata o moneda nationala mai slaba decat la inceputul lui 2007, Banca Nationala ne incurajeaza sa mizam pe leu, analistii se incumeta din ce in ce mai putin sa faca prognoze precise, iar dealerii de la Londra asteapta cu nerabdare inca un an de volatilitate. Ce urmeaza in 2008? Ca si in 2007, o volatilitate foarte ridicata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.