Milioane de parinti au imbracat haine de procuror, tintuind pe banca acuzatilor ghiozdanul. Pasamite, ghiozdanul e un fel de napasta menita sa strice coloana vertebrala a odraslelor. Prof. dr Mihai Jianu, seful Clinicii de ortopedie si chirurgia colo
Milioane de parinti au imbracat haine de procuror, tintuind pe banca acuzatilor ghiozdanul. Pasamite, ghiozdanul e un fel de napasta menita sa strice coloana vertebrala a odraslelor. Prof. dr Mihai Jianu, seful Clinicii de ortopedie si chirurgia coloanei de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", reconstituie adevarul privind coloana la copii si adolescenti si intr-un fel scoate de sub acuzatii ghiozdanul. Profesorul Jianu, care, impreuna cu alte 11 somitati din Europa, conduce Societatea Europeana de Chirurgie a Coloanei Vertebrale, spune ca ghiozdanul, chiar daca este greu, chiar daca are o forma nepotrivita, nu poate deforma coloana. Ghiozdanul purtat in spate sau in maini nu modifica structura coloanei, nu-i stramba axul. Scolioza, acea boala care transforma in litera "S" coloana vertebrala, nu se face atunci cand adolescentul sau copilul are o pozitie rea in banca, nici daca ghiozdanul este supraincarcat, si el il cara anevoie. Scolioza ii loveste pe adolescenti doar daca acestia sunt programati genetic sa aiba aceasta boala. De regula se imbolnavesc de scolioza mai ales fetele la pubertate, probabil ca este si o determinare a schimbarilor hormonale. Ghiozdanul greu poate cel mult sa-i determine elevului o pozitie rea sau sa-i contracte muschii, dar nu-i deformeaza coloana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.