Single-urile lansate special pentru sarbatorile de iarna sint cele mai proaste din cariera muzicienilor, iar videoclipurile nu fac exceptie.

Craciunul este cea mai buna ocazie de peste an pentru a lansa promotii, produse noi, pentru cumparat si oferit cadou, carti, gadgeturi, albume, haine, jucarii, dulciuri, absolut toate domeniile de business prind in aceasta perioada fericita a anului. Muzica nu face exceptie. Orice trupa care se respecta trebuie, de obicei, sa lanseze un videoclip (care va fi in heavy rotation, adica difuzat aproape din 10 in 10 minute mult dupa incheierea vacantei de iarna) special cu aceasta ocazie. Nimic rau in asta. Problema e ca majoritatea acestor videoclipuri sint foarte siropoase, romantate si pline de clisee care nu se mai schimba de cind au fost inventate videoclipurile. Si asta n-ar fi asa de rau daca am putea macar sa ne ferim de ele. Dar oriunde am merge, indiferent ca vorbim de cumparaturi, cluburi, restaurante, mijloace de transport in comun, sali de asteptare de tot felul etc., nu reusim sa evitam aceste videclipuri incarcate de dragoste si „vibratii de sarbatoare" care te tot indeamna sa iubesti, sa iubesti, sa iubesti de parca altceva n-ai mai bun de facut de Craciun sau intra toate zilele in sac si dupa ce trece Craciunul putem sa ne luam grija de la iubit.

In topul celor mai enervante videoclipuri si melodii de Craciun se numara piesa N’Sync „Merry Christmas, Happy Holidays", dar presupun ca nu ar fi trebuit sa ne asteptam la prea mult de la trupa de adolescenta a lui Justin Timberlake. De Billy Idol parca mi-e putin jena sa scriu, desi sint convinsa ca si in acest an voi asculta la nesfirsit „Jingle Bell Rock". Numai ca videoclipul lui este in sine un cliseu asumat, pur si simplu nu mi-l pot imagina pe Billy Idol altfel decit pe fondul unor fulgi de zapada, linga un brad de Craciun, imbracat in frac. Dar asta nu-l face mai putin enervant. Singura care-l depaseste este Madonna cu „Santa Baby", aproape la fel de stupid si plictisitor precum „8 Days of Christmas" al fetelor de la Destiny’s Child. Pina si un clasic precum Bruce Springsteen cu celebra sa piesa „Santa Claus is Coming to Town" este extrem de enervant pentru simplul fapt ca este absolut inevitabil sa asculti iar si iar si iar piesa asta in preajma sarbatorilor. A nu se intelege ca absolut toate cintecele populare de Craciun sint enervante. „Little Drummer Boy", de exemplu, interpretata de David Bowie, este o piesa foarte buna pe care o ascult in perioada asta, chiar daca nu se abate de la regula cu dulcegariile. Poate unul dintre motivele pentru care imi place este ca o caut eu de fiecare data, nu-mi este virita pe git la nici o emisiune, prin nici o forma de media.