JURNAL DE CINEFIL
La ora la care cititi aceste randuri va mai faceti inca planuri de cumparaturi pentru darurile de Craciun. Cum orice sfat e bun in invalmaseala care e in magazine, iata cateva sugestii cinefile si nu numai.

JURNAL DE CINEFIL
La ora la care cititi aceste randuri va mai faceti inca planuri de cumparaturi pentru darurile de Craciun. Cum orice sfat e bun in invalmaseala care e in magazine, iata cateva sugestii cinefile si nu numai.

Daca Mos Craciun trebuie sa se intalneasca cu o domn care are amintiri din adolescenta legate de perioada hippie, cautati un CD cu Beatles si adaugati doua bilete pentru filmul Across the univers ("Cantecul strabate universul"). Filmul e spectaculos, are imagini, costume si o scenografie care vin parca din alta lume si e de la cap la coada un videoclip al celor mai cunoscute piese Beatles. Am spus doua bilete pentru ca la filmul asta se merge in doi: e o poveste de dragoste spusa cu umor si intr-un mod atat de inteligent si de structurat incat esti surprins sa afli ca e regizat de o femeie: Julie Taymor.

Daca Mosul are de lasat sub brad un dar copiilor de la 20 de ani in sus, cautati "Cartea cu bunici". Aproape 100 de scriitori, actori, jurnalisti, regizori isi povestesc amintirile despre copilarie intr-o colectie de intamplari care e de departe cea mai emotionanta carte a acestui an. Daca va lipseste Craciunul de la focul sobei, daca de cate ori mancati o portocala va aduceti aminte de vremurile in care portocala insemna Craciun si, mai ales, daca va e dor de bunici, acesta este un dar pe care puteti sa vi-l faceti si singuri. In plus, cumparand "Cartea cu bunici", mai faceti un dar: toti banii obtinuti din vanzarea acestei carti merg catre un centru de copii.

Pentru o fetita de peste 6 ani, darul cel mai potrivit in acest an este "Cartea cu printese". O carte cu povesti despre printese uitate sau necunoscute inca, cu poezioare dragalase in care te vei recunoaste cu siguranta. E frumos sa stii ca visul tau din copilarie, de a fi printesa, se adevereste chiar si acum; tu ai fost printesa din totdeauna, dar nu stiau ceilalti sa te recunoasca pentru ca erai o printesa necunoscuta.

Ati mai putea sa adaugati in cosul de cumparaturi cateva filme: Little Miss Sunshine - o poveste simpatica despre o fetita al carei vis schimba viata familiei ei; Babel - o demonstratie frumoasa despre cum greselile dintr-un colt de lume, influenteaza viata unor oameni simpli din alt colt de lume; Infamous - ca sa va obisnuiti cu Truman Capote si sa-i cautati cartile; La vie en rose - ca sa vedeti unul dintre filmele concurente la Oscar pentru Cristian Mungiu si sa va reamintiti de Edith Piaf. Daca vreti sa puneti in cos si cateva carti, nu uitati de Asasinul Orb de Margaret Atwood, de Versetele Satanice ale lui Salman Rushdie, de Despre frumusete de Zadie Smith si de Fortareata alba de Orhan Pamuk.

Si peste toate acestea, daca tot trebuie sa va intalniti cu Mosul, rugati-l sa va dea si ceva daruri imateriale; "pachetele cu dragoste" cum spune o colega de-a mea, ceva inocenta si pentru fiecare dintre noi, mai mult bun-simt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.