Daca 2007 a fost revolutionar in cinematografie, atunci tendinta s-a manifestat in zona personajelor feminine gay: numeroase asiatice lesbiene sau bisexuale au ajuns protagoniste in lungmetraje.

Anul care mai are putin si expira a insemnat o serie de schimbari in bine apropo de modul in care personajele apartinind comunitatii LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) sint portretizate in filme. Cinemaul gay a fost caracterizat de umor si povesti de dragoste in defavoarea dramelor intense, iar subtemele sapphice au inlocuit stereotipul lesbienei demonice. Cel putin asta considera Danielle Riendeau, autoarea unui amplu articol care rezuma trendurile cinematografice LGBT din anul curent.

2007 ar putea ramine in istoria filmului pentru relaxarea care a pogorit asupra cinemaului independent gay. Balanta s-a inclinat in directia comediilor romantice si in cea a povestilor blinde despre coming out. Un exemplu timpuriu in acest sens este „Gray Matters". Actiunea peliculei care si-a avut premiera la inceputul lui 2007 se poate rezuma astfel: protagonistei Gray (Heather Graham) i se pune pata pe femeia de care e indragostit fratele ei, ceea ce o face sa isi ia la puricat orientarea sexuala. Regizoarea bi Maria Maggenti a realizat, tot in 2007, filmul „Puccini for Beginners", cam in aceeasi cheie cu „Gray Matters", dar si cu peliculele semnate Woody Allen: scenariul se concentreaza asupra Allegrei, o autoare „manhattanita" care incearca sa jongleze cu doua aventuri, una cu un barbat, alta cu o femeie, dupa ce a fost parasita de partenera ei stabila. Pelicula „Itty Bitty Titty Committee" le intrece in subversivitate pe predecesoarele ei: Anna (Melonie Diaz), o tinara care lucreaza intr-o clinica destinata operatiilor estetice, e nefericita in propria piele. Asta pina cind o intilneste si se indragosteste de Sadie de la CIA (o asociatie radical-feminista cu numele de „Clits in Action").

Si povestile privind coming out-ul, de obicei debordind de tragism, au avut parte de un tratament mai light din partea cineastilor in 2007. Lungmetrajul „Nina’s Heavenly Delights", al lui Pratibha Parmar, despre o scotiana-indiana indragostita tot de iubita fratelui ei, a facut furori pe la festivaluri. Tot pe traseul unui coming out se axeaza si „Love My Life", distribuit in Europa si in SUA in 2007: tinara Ichiko, deja aflata intr-o relatie amoroasa gay, se chinuieste sa ii dea vestea tatalui ei numai ca sa descopere ca acesta a fost un homosexual „sub acoperire" intreaga lui viata.

Si in ceea ce priveste personajele LGBT aflate „la periferia" peliculelor hollywoodiene, situatia a fost imbucuratoare in anul curent, chit ca, spre deosebire de 2006 (mai tineti minte „Brokeback Mountain"?), nici un protagonist de aceasta orientare sexuala nu s-a lasat zarit in lungmetrajele produse in Cetatea Filmului. Insa, fie si episodice, lesbienele din „Jurnalul unui scandal" sau „Black Dahlia" au avut complexitatea lor. In pelicula „Smokin’ Aces" figura un cuplu de asasine gay, compus din Sykes (Alicia Keys) si Watters (Taraji Henson). Si „The Jane Austen Book Club" se poate lauda cu portretizarea libera de stereotipuri a unei lesbiene: este vorba de bijutiera Allegra (Maggie Grace), de a carei sexualitate nu se face mare caz, iar brefele scene dintre ea si iubita ei sint prezentate intr-o maniera tandru-domestica.

Partea lui Robert Rodriguez din „Grindhouse" are personaje feminine gay de la bun inceput, de cind dr. Dakota Black (Marley Shelton) isi paraseste sotul pentru Tammy (Stacy „Fergie" Ferguson). Chiar si Julie Taymor, autoarea lungmetrajului „Across the Universe", a introdus o lesbiana „mica" - Prudence (T.V. Carpio) - la marginea peisajului trippy din anii ’60 pe care il creioneaza in filmul sau, cu toate ca acest personaj nu face cu mult mai mult decit sa tinjeasca dupa femei heterosexuale.

Trendul cel mai simtitor din anul care sta sa se termine este proliferarea protagonistelor gay asiatice, vezi „Love My Life", „Spider Lilies", „The World Unseen" si „Nina’s Heavenly Delights", care au tinut afisul festivalurilor de film.

Horror, dar macar complexeS-a intimplat frecvent ca, in peisajul peliculelor horror din 2007, singurul personaj intreg la cap si cu el pe umeri sa fie gay sau bisexual. Exemplele merg de la „Bug" la „Hostel 2" si pina la „Return to House on Haunted Hill". In cazul primului film, Agnes (Ashley Judd) e cit pe ce sa fie scoasa de amica ei lesbiana R.C. (Lynn Collins) dintr-o situatie de tip „ciocan si nicovala", dar refuza sa isi asculte prietena competenta si plina de intentii onorabile, care e si singura non-victima din film. „Rise: Blood Hunter" pacatuieste insa incluzind o scena gay nud intre Lucy Liu (foto) - care interpreteaza o vampiroaica lesbiana cu pofta de razbunare - si Carla Gugino, doar ca sa mai condimenteze pelicula. Despre promovarea intensa a DVD-ului cu filmul „Simpsons" aflati pe www.cotidianul.ro/select