Primarul orasului Baile Herculane, Ion Oprescu, a declarat ca in zona Parcului National Domogled - Valea Cernei se fac eforturi de reconstructie ecologica a pinului negru de Banat.

Circa 150 de hectare din suprafata silvica totala de 1.410 hectare, ocupata cu aceasta specie de conifere, a fost distrusa in incendiile din anii 2005 si 2007, situatie care a obligat autoritatile de mediu, silvice si administrative sa promoveze o serie de actiuni de regenerare si restaurare a ecosistemelor acestora. "Prin Programul Life Natura 2000, am reusit insamantari in pepiniere si solarii pentru obtinerea de puieti de pin negru de Banat.


INRUDIT CU SEQUOIA. "Din nefericire, din cauza conditiilor grele in care se dezvolta aceasta specie rara, inrudita cu sequoia, rata de supravietuire este cuprinsa intre 12% si 15%", a precizat Oprescu. In scopul refacerii arealului pinului negru de Banat, distrus de flacari, s-a dispus stoparea exploatarilor forestiere si a lucrarilor unor constructii edilitare, amenajarea unor trasee turistice prin parcul de peste 61.210 hectare, astfel incat interventia omului sa nu afecteze nici macar un singur arbore. "Pentru salvarea Pinului negru de Banat am organizat, in ultimii trei ani, un festival cu aceeasi denumire, in cadrul ca-ruia specialistii au propus proiecte de ocrotire a acestuia, cateva dintre ele fiind finantate de UE cu circa 1,5 milioane de euro", a afirmat Oprescu. Un rol important in implementarea actiunilor, al caror unic obiectiv continua sa ramana refacerea zonei distruse, l-a jucat si Programul national pentru salvarea de la disparitie a padurilor de conifere, in Caras-Severin, Mehedinti, Gorj si Hunedoara.