Cotidianul a intrat in posesia unor inregistrari de la Serviciul 112 potrivit carora accidentul comis de ministrul Orban s-a soldat cu o victima si s-a petrecut pe zebra. Martorul din transcriere este persoana care a anuntat accidentul din Cotroceni.

Operatoare 112: 112, ce urgenta aveti?

Martor: Sarut miinile. La cinema Cotroceni a avut loc un accident pe trecere de pietoni.

Operatoare 112: Citi raniti?

Martor: Aaa... O fata, din ce-am vazut eu.

Operatoare 112: Ce sector e acolo? Martor: Va rog?

Operatoare 112: Ce sector e? Martor: Nu stiu ce sector e. E la Cotroceni, linga cinema Glendale, exact la trecerea de pietoni de linga cinema Glendale.

Operatoare 112: Ramineti, va rog. Sa nu inchideti, da? Martor: Da, doamna.

* * *

Operatoare 112: Un moment, sa-mi raspunda ambulanta.

Politist: Unde s-a intimplat? Pe ce strada?

Martor: Nu stiu daca are ceva fata sau…

Operatoare 112: Vorbiti, va rog, cu Politia intre timp si o sa vorbiti si cu Ambulanta. Politist: Pe ce strada sinteti, va rog?

Operatoare 112: Cotroceni… Martor: Stiti unde e cinema Glendale, la Cotroceni? Dinspre Cotroceni catre Glendale, catre riu…

Politist: Asa…

Martor: Deci coborind din vale, o masina nu a…

Operatoare Ambulanta: Alo! Unde este accidentul, va rog?

Martor: … trecerea de pietoni de dupa semaforul de dupa vale, cum cobora…

Politist: Care vale, dom’le? Dati-mi… Martor: OK. Intre Leu si riu. E ditamai valea.

Politist: Asa, la Gradina Botanica, da. Martor: Asa, dupa Gradina Botanica, dupa semaforul de la Gradina Botanica e o trecere de pietoni fara… nesemnalizata, doar trecere…

Politist: Da, da…

Martor: Acolo a avut loc un accident, un domn a luat-o pe sus pe o domnisoara…

Politist: La vulcanizare…

Martor: Da, la vulcanizare… A intrat in dreapta, in alte masini. A vrut sa evite si n-a mai putut…

Alt politist: Intrebati daca sa cheme descarcerarea…

Politist: Nu este… Este grav ranita fata?

Martor: Aaaaa… Fata plingea, statea in picioare, insa… Nu stiu ce sa va zic… Masina e destul de avariata si a intrat in celelalte masini de pe trotuar.

Politist: A prins-o cumva intre masini pe fata? Martor: Nu, nu, nu, a luat-o doar pe parbriz, pur si simplu…

* * *

Operatoare Ambulanta: Domnul Serbanescu, binevoiti sa-mi dati si mie legatura la Ambulanta? Ca poate o mai salvam, ca numarul e mai putin important la accident.

Politist: Aloooo! Nu s-a intimplat nimic, doar a luat-o pe capota.

Operatoare Ambulanta (nervoasa): A luat-o, n-a luat-o pe capota, nu e problema dvs. Va rog sa-mi faceti legatura cu solicitantul. Domnul Serbanescu, imi faceti legatura astazi? Ambulanta, spuneti-mi si mie unde-i accidentul. Martor: Sa traiti, nu stiu in ce sector este. Stiti unde este zona Leu? De la Leu in jos, coboriti catre Cotroceni.

Operatoare Ambulanta: Asa… Martor: Dupa primul semafor, la prima trecere de pietoni.

Operatoare Ambulanta: La Gradina Botanica, da?

Martor: Dupa Gradina Botanica, da…

Politist: Mai jos de Gradina Botanica… Intre Gradina si…

Operatoare Ambulanta: Hai, lasati dvs., ca nu e treaba dvs. Politist: (ride)

Operatoare Ambulanta: Domnu’ Serbanescu, va bagati unde nu va fierbe oala…

Politist: (ride)

Operatoare Ambulanta: O sa va facem noi un raport… Pentru ca, sa stiti, ambulanta trebuie sa vina.

Politist: Hai, trimite acolo si nu te mai certa.

Operatoare Ambulanta (nervoasa): Nu „hai trimite acolo", ca nu sint „hai trimite acolo" cu tine. Martor: OK, mai trebuie sa fac ceva?

Alo, Politia Rutiera?

Politistul Serbanescu anunta Politia Rutiera, dar omite sa mentioneze ca exista o victima.

Politist Serbanescu: Alo! Politist: Politia Rutiera.

Politist Serbanescu: Alo, alo!

Politist: Da, Politia Rutiera.

Politist Serbanescu: Trimiteti aici, la trecerea de pietoni de la vulcanizare. Intre Gradina Botanica si cinematograf e un accident.

Politist: Deci, pe soseaua Cotroceni.

Politist Serbanescu: Da, da, intre cinematograf si Gradina Botanica. E o trecere de pietoni acolo si e un accident.

Politist: Da, trimitem acolo.

Politist Serbanescu: Alo.

Politist: Trimitem acolo.

Asculta prima parte a inregistrarii (format MP3) Asculta prima parte a inregistrarii (format WAV) Asculta partea a doua a inregistrarii (format MP3) Asculta partea a doua a inregistrarii (format WAV) David il acopera pe Orban: tablagiii sint de vina Primele concluzii ale anchetei efectuate de Corpul de Control al ministrului Internelor ii scot vinovati pe cei doi agenti care, in ziua accidentului, au raportat ca n-au vazut masinile tamponate din cauza ca ningea prea tare.Corpul de Control al ministrului Cristian David a finalizat ieri doar partea din ancheta referitoare la masurile luate de politisti in urma apelului la 112 care a raportat accidentul de duminica din soseaua Cotroceni. Concluzia primelor verificari a reliefat „o lipsa de profesionalism si superficialitate evidenta in modul de interventie si raportare a acestui eveniment", se spune in raport. Mai precis, politistii care au fost trimisi sa verifice sesizarea de la telefon nu au gasit locul, „chiar daca din sesizare rezulta foarte bine locul accidentului". Concret, apelul de la 112 a fost transmis Politiei Capitalei, care l-a directionat, prin intermediul Dispeceratului Politiei Rutiere, la un echipaj ce se afla in zona, la ora 14.39. Dupa ce a dat o tura pe strada, „echipajul alimenteaza de la o benzinarie si revine in aceeasi zona, nici de data aceasta nesemnalind autoturismele implicate in accident. In aceste conditii, echipajul transmite dispeceratului ca evenimentul nu se confirma". Politia sustine ca din acel moment nu s-au mai facut nici un fel de verificari pina luni, 17 decembrie, cind ministrul Orban a declarat evenimentul.

Accidentul a avut loc duminica la prinz pe soseaua Cotroceni. In jurul orei 14.00, ministrul cobora cu o masina marca Audi A6, pe soseaua Cotroceni, catre cinematograful Cotroceni. In dreptul Strazii Carol Davila, masina lui Orban a derapat si ar fi intrat intr-un alt autoturism, un Matiz alb, parcat regulamentar pe dreapta, si a lovit un pieton, informatie negata categoric de Politie pina marti seara. Matizul a fost impins, a rupt doi stilpi de pe marginea trotuarului si s-a oprit in fatada agentiei imobiliare Monopoly. Ministrul a fost vazut de martori plecind de la locul accidentului cu victima, iar masinile lovite au ramas pret de aproape o ora in zona. Accidentul nu a fost inregistrat oficial in primele 24 de ore.

Dosarul accidentului ministrului Transporturilor pare sa fi fost albit pina ieri, cind cazul a fost preluat de procurori. Ministrul Transporturilor a fost ajutat de Politie, de soferul Matizului, de familia victimei si de martorul care a sunat la 112.

1) Politia are cea mai mare responsabilitate in musamalizarea accidentului lui Ludovic Orban. Prima dovada este ca nu au fost urmati toti pasii legali dupa anuntul telefonic la 112, lucru confirmat si de Corpul de Control al ministrului. Apoi, politistii au ignorat toate intrebarile ziaristilor care sesizasera accidentul ce-l avusese autor pe Orban. Politia a continuat sa il acopere pe Orban chiar si dupa ce acesta si-a recunoscut vina pe jumatate. Declaratiile lui Orban si ale lui Bogdan Spataru, soferul Matizului, au fost luate superficial. Ele nu depasesc 10 rinduri fiecare si nu dau prea multe amanunte despre conditiile in care s-a petrecut accidentul.

2) Soferul Matizului, Bogdan Spataru, a tinut si el ascuns accidentul pina cind Ludovic Orban s-a dus sa-l declare. Practic, Spataru n-avea nici un motiv sa isi riste carnetul de conducere in conditiile in care la ora impactului el se afla in magazin, iar masina sa era parcata, regulamentar, pe dreapta. Totusi, a intirziat anuntarea evenimentului pina cind Orban s-a decis sa-l declare, adica pina luni seara. In plus, in declaratia data la Politie a sustinut aceleasi lucruri ca si Orban: ca nu a fost nici o victima si ca a stat trei ore in strada asteptind venirea politiei, lucru contrazis de echipajul Ambulantei, care a trecut prin zona la 40 de minute dupa accident si nu i-a vazut pe nici unul dintre cei doi.

3) Familia victimei a fost de partea lui Orban de la inceput. In primul rind, familia Simonei Todan nu a anuntat Politia ca fetita a fost accidentata. Chiar si cind mama sa a insotit-o la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Grigore Alexandrescu", pentru ingrijiri medicale, femeia nu a declarat ce a provocat trauma copilului. Potrivit directorului spitalului, Coriolan Ulmeanu, Simona a fost inregistrata la Camera de garda a spitalului cu diagnosticul de traumatism de cot, produs prin cadere accidentala, acesta adaugind ca nimeni nu a spus nimic despre vreun accident rutier. Fetitei i-au fost facute cinci radiografii si a fost investigata de mai multi specialisti, care au constatat ca starea ei nu este grava si ca nu necesita internare. Ieri, Viorela Nitescu, purtatorul de cuvint al spitalului, ne-a declarat ca nu poate sa dezvaluie informatii despre un pacient si a invocat principiul confidentialitatii.

4) Persoana care a sunat la 112 si care a raportat initial la telefon ca a fost martorul unui accident cu victima a fost incomoda, initial, ministrului Orban. Telefonul la 112 a adus Ambulanta la locul faptei la mai putin de 40 de minute, moment in care echipajul nu a mai gasit nici urma de persoane implicate in accident. Ulterior, desi a vrut sa se duca la Politie si sa povesteasca ce a vazut, martorul s-a razgindit si, prin tacerea sa, l-a ajutat pe ministru. (Georgeta Ghidovat, Simona Popa, Paula Safta)

Placa de inmatriculare a fost smulsa Autoturismul Audi A6 implicat in accidentul ministrului Orban, parcat acum pe strada Muntele Mare nr. 6 din sectorul 4, nu mai are numerele de inmatriculare. Placuta din fata este posibil sa fi cazut in momentul incidentului, dar cea din spate (foto medalion) a fost smulsa, probabil, in timpul operatiunii de musamalizare. Piulitele sint intacte, iar in jurul surubului au ramas fragmente din placuta, ceea ce dovedeste ca, in graba, cei care i-au acordat o mina de ajutor ministrului Transporturilor nu au pierdut timpul demontindu-le. In rest, partea din spate este in regula, fara urme ale tamponarii. Amintim ca, potrivit primelor informatii obtinute de la martorii oculari, politistii ar fi fost cei care au „recuperat" placutele de inmatriculare de la autoturismul ministerial. Raportul preliminar al ministrului David nu pomeneste nimic despre odiseea acestor placute. (M. B.)

De ce si-au dat altii demisia In Occident, multi ministri au demisionat pentru nereguli mai putin grave decit un accident auto.

Un fost ministru canadian a fost scos de pe listele partidului sau pentru viitoarele alegeri dupa ce a fost gasit vinovat marti, 18 decembrie a.c., de fuga de la locul unui accident rutier pe care il provocase. In octombrie 2006, ministrul suedez al Culturii, Cecilia Stego Chilo, s-a retras din functie deoarece nu si-a platit abonamentul tv timp de 16 ani. Cu doar citeva zile inainte, ministrul Comertului, Maria Borelius, a renuntat la postul sau tot pentru neplata abonamentului tv.

Ministrul israelian al Justitiei, Haim Ramon, a demisionat anul trecut la doua zile dupa ce a sarutat cu forta o femeie-soldat de doar 18 ani. In 2004, ministrul britanic de Interne, David Blunkett, s-a retras din functie dupa ce a recunoscut ca a facilitat acordarea unei vize rapide pentru dadaca filipineza a amantei sale.

Tot in Marea Britanie, in 2006, ministrul Culturii, Tessa Jowell, s-a despartit de sotul sau, David Mills, dupa ce acesta a fost acuzat de evaziune fiscala si luare de mita. Jowell a decis sa-si destrame familia ca sa poata ramine in functie fara a fi acuzata de conflict de interese. Barbatul ei, un avocat celebru, era acuzat ca a luat 350.000 de lire sterline de la fostul premier italian Silvio Berlusconi pentru a-i „aranja" procesul de frauda si evaziune fiscala.

Si Comisia Europeana a avut parte de scandaluri asemanatoare. In 1999, intreaga Comisie Jacques Santer a demisionat in bloc, dupa ce s-a aflat ca Edith Cresson, comisar pentru Cercetare, si-a angajat un prieten apropiat, prea batrin ca sa lucreze in cabinetul sau, in functia de consilier personal. (Irina Moldovan)

Orban se simte lucrat de „doi si-un sfert" Tariceanu si Orban au discutat indelung la telefon pe tema demisiei. N-au ajuns la o concluzie comuna.

Premierul Tariceanu i-a reprosat marti seara ministrului Orban ca gestioneaza foarte prost scandalul in care este implicat si ca din cauza lui au de suferit si imaginea Cabinetului, si cea a PNL. Potrivit unor surse de la virful PNL, citate de NewsIn, Orban si-ar fi oferit prin telefon demisia, insa Tariceanu nu i-a acceptat-o. Pe masura ce in presa scandalul lua amploare, a mai avut loc o discutie intre cei doi, tot marti, spre miezul noptii, in care Tariceanu, enervat, i-a reprosat si mai dur lui Orban ca aduce prejudicii Guvernului. De data aceasta, sustin sursele citate, ministrul Transporturilor i-a raspuns ca nu mai are de gind sa demisioneze.

Ieri, Orban nu s-a prezentat nici la sedinta de guvern, nici la Parlament, la dezbaterile asupra Legii bugetului, dar s-a plins colegilor mai apropiati din PNL ca este victima „unei lucraturi a serviciilor secrete". Oficial, Ludovic Orban neaga ca i s-ar fi cerut demisia. „Am vorbit cu premierul si nu mi-a cerut demisia. Nici nu mi-a trecut prin cap sa-mi dau demisia. De ce sa imi dau demisia?", a declarat el, citat de MEDIAFAX. Premierul a anuntat ieri, prin purtatorul de cuvint, Camelia Spataru, ca nu comenteaza incidentul in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Potrivit informatiilor obtinute de Cotidianul, telefonul ministrului Transporturilor ar fi fost supravegheat de ceva vreme, fapt confirmat de surse guvernamentale care sustin ca „s-a facut deja o analiza a discutiilor telefonice purtate de Ludovic Orban in cursul zilei de duminica, atunci cind a avut loc accidentul". De asemenea, surse guvernamentale au declarat ca ministrul Transporturilor s-a plins de faptul ca ar fi fost „lucrat de doi si-un sfert", celebra unitate de informatii din cadrul Ministerului Internelor.

Ludovic Orban s-a plins ieri mai multor apropiati ca „pentru un moment de neatentie plateste cu o cariera politica". Intentia de a candida la Primaria Capitalei, in 2008, dar si la sefia PNL, pentru care se pregatise inca de acum un an, devine in acest moment putin probabila. (Adriana Dutulescu)

Zeus vegheaza Surse din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ne-au declarat ca, in timpul sedintei de marti, presedintele Traian Basescu a cerut o ancheta serioasa si corecta in cazul accidentului comis de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. „Sper sa se lucreze corect asupra acestui dosar si nu sa fie instrumentat de un liberal pentru un alt liberal", i-ar fi avertizat seful statului pe membrii Executivului. (C.O.)

Robert Turcescu a fost sunat de Ludovic Orban Intr-o editie speciala a emisiunii sale, "100%", de la Realitatea TV, jurnalistul a povestit cum fost sunat pe telefonul mobil de demnitarul PNL si, ulterior, de o persoana care s-a prezentat a fi nasul ministrului Ludovic Orban. Turcescu a explicat ca i s-a parut ca Orban era in stare de ebrietate si, tocmai de aceea, in acord cu managerul Realitatea TV, a decis sa nu difuzeze inregistrarea plina de invective. Dupa discutia cu Orban, directorul editorial al Cotidianului mentioneaza ca a fost sunat de o persoana care s-a prezentat a fi nasul lui Ludovic Orban. Aceasta persoana l-a acuzat pe Turcescu de faptul ca ar avea firme off shore in Cipru prin care ar fi incasat foarte multi bani. In discutia telefonica inregistrata se aude cum Turcescu ii cere interlocutorului sau sa vina la Realitatea TV sau la orice alta televiziune cu dovezi, negind ca ar avea astfel de firme. Omul de la celalalt capat al firului ameninta ca se duce la "Antena ca sa-i facem si lui Voiculescu publicitate". Intrebat daca e un santaj, interlocutorul lui Turcescu parea familiarizat cu terminologia juridica, afirmind ca "nu exista subiectul pasiv al infractiunii". Apoi i-a urat: "Pastele ma-tii fericit ca (sic! - n.r.) Craciun fericit nu-ti pot ura!".

Politia Capitalei ii invata pe copii regulile de circulatie, pe www.cotidianul.ro/select