Sumele se refera la subventiile din banii UE aferente anului 2007, iar alocarea lor este posibila pentru Guvernul a reusit sa evite clauza de salvgardare.

Primele sume din cele 440 de milioane de euro pe care Romania urmeaza sa-i primeasca de la Comisia Europeana vor veni in februarie, potrivit promisiunilor oficialilor romani care raspund de finalizarea procedurilor necesare. „Vom termina verificarile in teren in luna ianuarie, astfel incit din februarie vom putea demara plata subventiilor catre fermieri", a spus Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. El a explicat ca platile se vor derula pe durata a mai multor luni, pentru ca numarul fermierilor care au dreptul la subventii este foarte mare si nu vor putea fi acordate toate subventiile in acelasi timp.

Chiar daca au scapat de clauza de salvgardare, autoritatile romane trebuie sa demonstreze Comisiei Europene ca pot face platile in conditii de siguranta, mai ales ca in luna februarie expertii europeni vor face un nou audit la APIA. In plus, incepind cu luna martie, fermierii vor putea depune cererile pentru subventiile aferente anului 2008 si pina atunci trebuie deja demarate platile aferente anului 2007 pentru a nu se suprapune cererile pentru doi ani fara sa fie facuta vreo plata. „Pe masura ce vor fi efectuate platile catre fermieri, lunar, vom trimite deconturile la Comisie pentru a ni se restitui banii, intrucit primii bani se vor da de la bugetul de stat", a spus Gherghelas.

Romania are dreptul la 440 de milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru subventii acordate fermierilor in anul 2007. Dupa ce s-a impartit suma la cele aproximativ 8,8 milioane de hectare eligibile, s-a ajuns la concluzia ca pentru fiecare hectar agricultorii care lucreaza pamintul si indeplinesc o serie de conditii au dreptul la 50 de euro. Daca tara noastra ar fi fost sanctionata de Comisie si ar fi fost activata clauza de salvgardare, suma totala ar fi fost redusa cu un sfert, astfel incit Romania ar fi pierdut 110 milioane de euro. Pierderea ar fi fost suportata insa de bugetul de stat si nu de fermieri - acestia primesc intreaga suma, urmind ca statul sa suporte diferenta. Plata unor sume suplimentare de la buget nu e nici acum exclusa, intrucit Comisia Europeana are posibilitatea de a verifica platile efectuate si daca va considera ca nu sint realizate cu respectarea tuturor conditiilor poate refuza decontul. Si in acest caz, paguba va trebui suportata de la bugetul de stat.