Deficitul de cont curent al Romaniei va continua sa se adanceasca pana in 2010, cand va atinge un nivel maxim cuprins intre 14 si 15% din PIB, dupa care va da inapoi, ca efect al exporturilor mai mari, a spus marti seara presedintele executiv al BCR,
Deficitul de cont curent al Romaniei va continua sa se adanceasca pana in 2010, cand va atinge un nivel maxim cuprins intre 14 si 15% din PIB, dupa care va da inapoi, ca efect al exporturilor mai mari, a spus marti seara presedintele executiv al BCR, Manfred Wimmer, citat de NewsIn. „Situatia din Romania nu este speciala, pentru ca si alte tari, care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, au trecut printr-un proces similar”, a declarat Wimmer. Chiar daca deficitul extern, care se va apropia de 14% din PIB in acest an, este considerat mare, investitiile mari in active fixe din aceasta perioada creeaza premisele unei cresteri viitoare a exporturilor, care sa depaseasca ritmul de sporire a importurilor, crede seful BCR, considerat strategul grupului Erste.
De altfel, Romania dispune de surse pentru acoperirea acestui deficit al balantei de plati, care constau mai ales in investitiile straine directe, remiterile romanilor din strainatate si fondurile structurale europene. „Investitiile straine directe acopera circa 40% din deficitul de cont curent in acest an, iar remiterile lucratorilor romani din strainatate insumeaza 5-6 mld. euro”, a explicat Wimmer, prezentand analizele realizate de departamentul de cercetare din BCR. In luna octombrie, investitiile straine directe au scazut cu 25,3%, la 5,9 mld. euro, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cand insumasera 7,9 mld. euro, in urma preluarii de catre Erste Bank a pachetului de 36,8% detinut de stat la BCR. Investitiile straine directe din primele zece luni din 2007 acopera deficitul balantei de plati in proportie de 45,5%, arata datele publicate de BNR. Wimmer a atras atentia ca semnalele venite din strainatate - mai ales de la FMI sau de la agentiile de rating - cu privire la riscurile care pandesc economia romaneasca nu trebuie sa genereze panica. Tot el a precizat ca tabloul macroeconomic al Romaniei arata totusi bine, in ciuda temperarii cresterii economice si a accentuarii inflatiei din ultima perioada. „Economia romaneasca va creste probabil cu 5,8% in acest an si cu circa 6% in 2008, adica de trei ori mai repede decat economia zonei euro, estimata sa avanseze cu 2,1%” , a spus Wimmer, adaugand ca „autoritatile au fost prea concentrate pe situatia interna in acest an si poate nu au explicat suficient situatia in exterior”.
Privitor la inflatie, seful BCR a aratat ca accentuarea acesteia din ultimele luni se explica mai degraba prin factori externi, precum scumpirea alimentelor ca efect al secetei care a afectat, de altfel, o mare parte a Europei - si cresterea pretului petrolului pe plan mondial.
De altfel, el considera ca, desi inflatia se va mentine ridicata in urmatoarele luni, aceasta se va tempera incepand cu prima jumatate a anului viitor. Un efect important al acestui puseu inflationist ar putea fi, insa, continuarea inaspririi politicii monetare a bancii centrale, proces demarat prin majorarea dobanzii cheie de la 7% la 7,50% pe 31 octombrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.