Rusia cere Finlandei patru insule cu o populatie de 3000 de locuitori. Tarile scandinave si America privesc desfasurarea evenimentelor cu viu interes. La Moscova a sosit d-l Paasikivi, consilier de stat si delegat al guvernului finlandez pentru negocierile cu Uniunea Sovietica, care va duce probabil la o lamurire a problemelor in divergenta si care formeaza actualmente obiectul de ingrijorare a tuturor tarilor din zona si nu numai.
Inca de anul trecut cu prilejul negocierilor economice dintre Rusia si Finlanda, delegatii sovietici au pus chestiunea cedarii insulelor finlandeze: Seitskaer, Loevskaer, Tyttaeerskaer si a insulei Hoglund. Delegatii sovietici au precizat atunci ca cedarea ar urma sa se faca pe baza de compensatii teritoriale. Primele trei insule au fost demilitarizate pe baza acordului dela Dorpet din 1920. Acelas tratat prevedea un acord special intre Rusia si Finlanda cu privire la eventuala fortificare a insulei Hoglund, care este cea mai mare dintre insule.
Ziarul "Frankfurter Zeitung" care publica aceste date crede ca o intelegere politica si amicala cu privire la viitorul regim al insulelor ar fi posibila, dar ca o cedare de teritorii ar provoca in Finlanda cea mai hotarata impotrivire. Generalul Mannerheim care conduce in prezent armata finlandeza a dat un ordin recent in care se cere sa fie totul pregatit in eventualitatea unui atac sovietic.
ZIUA, 20 decembrie 1939