Banca Mondiala a fost de acord sa colaboreze cu organismele de dezvoltare din China in anumite programe de ajutorare din Africa, dar si in alte regiuni, ca parte intr-un efort comun de a-si transforma relatiile cu o tara ce isi exercita rapid influen
Banca Mondiala a fost de acord sa colaboreze cu organismele de dezvoltare din China in anumite programe de ajutorare din Africa, dar si in alte regiuni, ca parte intr-un efort comun de a-si transforma relatiile cu o tara ce isi exercita rapid influenta ca tara creditoare. Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat marti ca a fost de acord cu Li Ruogh, seful Ex-Im Bank, in cautarea unor proiecte comune in Africa. Creditori multilaterali cum ar fi Banca Africana de Dezvoltare au incercat sa-i convinga pe chinezi sa ridice standardele transparentei creditelor, in timp ce ingrijorarile ca o noua crestere a imprumuturilor ar putea destabiliza economiile nu au facut altceva decat sa dezvaluie mari datorii. Zoellick, la sfarsitul vizitei sale in China, a spus ca a existat "o ingrijorare intemeiata cu privire la cresterea datoriilor".
"Din statistici am observat ca statul chinez a acordat atentie mare asupra stabilitatii imprumuturilor, si ca exista cu siguranta o bunavointa din partea acestora de a discuta asupra problemelor pentru care isi doresc sa-si primeasca banii inapoi." China, deocamdata, a incetat asistenta in dezvoltare pentru Africa, pentru a cauta noi resurse pe continent pentru a alimenta economia aflata in expansiune. Banca Mondiala insasi se confrunta cu o provocare in incercarea de a reintari relatiile cu China, care a fost odata principalul client al Bancii Mondiale, dar cresterea economica a Chinei a facut-o mai putin dependenta de fonduri externe si a devenit ea insasi un suport pentru alte tari. Zoellick a facut clar faptul ca el doreste ca Banca Mondiala sa ramana in China. "Intentia noastra nu este sa reducem cooperarea, ci sa o extindem, atat in China cat si alaturi de China in alte tari", a declarat acesta, informeaza Financial Times.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.