De astazi, Europa si-a mai largit frontierele cu noua tari, care vor imparti ace­lasi spatiu de libera circulatie, Schengen, ce regrupeaza 24 de membre UE. Nou-venitii in spa­tiul Schengen sunt Estonia, Letonia, Lituania,
De astazi, Europa si-a mai largit frontierele cu noua tari, care vor imparti ace­lasi spatiu de libera circulatie, Schengen, ce regrupeaza 24 de membre UE. Nou-venitii in spa­tiul Schengen sunt Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slo­ve­nia si Malta. Deschiderea frontierelor pentru aceste tari inseamna practic faptul ca aproximativ 400 de milioane de cetateni europeni, din 24 de tari ale Uniunii, se vor bu­cura de libera circulatie in acest spatiu, fara a mai fi ne­voiti sa prezinte pasapoartele la controalele de frontiera. "Vom trai si vom circula intr-o zona de 24 de tari fara frontiere interne. Este o realizare istorica unica", a declarat pre­sedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. La ran­dul sau, presedintele Parla­men­tului European, Hans-Gert Pottering, a declarat ca acesta "este un semn vizibil ca fostele impartiri ale Europei, frontierele care divizau tarile si oamenii au fost depasite".   FESTIVITATI. Pri­me­le care au dat tonul, cu o zi mai devreme chiar, festi­vi­ta­tilor ce vor marca timp de trei zile extinderea spatiului Schen­gen au fost Slovacia si Aus­tria. Premierul slovac, Ro­bert Fico, si cancelarul aus­triac, Alfred Gusenbauer, au taiat simbolic o bariera va­ma­la intre tarile lor, la punctul de frontiera Berg-Petrzalka, din Slovacia. "Craciun fara frontiere!", a toastat pre­se­dintele slovac, Ivan Gaspa­ro­vici. O caravana de demnitari europeni va face un "turneu fara frontiere" de trei zile in spatiul Schengen. Seria ceremoniilor se incheie maine, cu Slovenia si Italia.   PANICA. Aderarea Ce­hiei la spatiul Schengen a pro­­vocat panica in randul ame­­ricanilor de la Pra­ga. Pana acum ei stateau in Ce­hia cu viza turistica de 90 de zile, prelungita cu regularita­te de consulatul de la Dresda (Germania). Acum insa, ceta­tenii din afara UE vor trebui sa pa­ra­seasca zona Schengen, adi­ca sa mearga in Ucraina, Ro­­mania, Elvetia sau SUA. In plus, vizele Schengen permit sederea in spatiul UE doar trei luni, in loc de sase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.