In sedinta CSAT de ieri, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu au reusit sa se puna de acord asupra modalitatii de achizitie a noului avion multirol care va inlocui batranul MiG-21 sovietic. Potrivit comunicatului difuzat de Administratia Prez
In sedinta CSAT de ieri, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu au reusit sa se puna de acord asupra modalitatii de achizitie a noului avion multirol care va inlocui batranul MiG-21 sovietic. Potrivit comunicatului difuzat de Administratia Prezidentiala, "in cursul sedintei, a fost abordata si tema inzestrarii Armatei Romaniei cu avioane multirol, nefiind insa intrunite toate elementele pentru a se lua o decizie in acest sens". Tariceanu doreste ca prin acest contract sa dea un semnal pro-european si avionul sa fie achizitionat de la consortiul Eurofighter sau de la firma Gripen. Basescu incearca o noua lovitura de imagine si a venit cu o solutie care sa revigoreze axa Bucuresti-Washington. Seful statului merge pe oferta Guvernului SUA care suna cam asa: Pentagonul va pune gratuit la dispozitia Romaniei avioane F-16 din rezerva strategica a US Air Force cu conditia ca, peste 10-15 ani, statul roman sa se angajeze ferm ca va cumpara F-35 Joint Strike Fighter (JSF). ZIUA a prezentat, in exclusivitate, informatii despre firmele interesate sa puna mana pe contractul de patru miliarde de euro. Pentru acesta se vehiculeaza ca vor fi acordate comisioane de aproape 100 de milioane de euro. Membrii CSAT au decis in schimb ca Romania isi va mentine prezenta in Afganistan si Irak si in 2008. Ei au decis intensificarea cooperarii cu serviciile secrete din NATO si UE pentru pregatirea Summitului NATO de la Bucuresti. (D. Dragomir)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.