CNPR si AOAR critica pichetarea dezbaterii bugetuluiProtestul sindicalistilor a atras critici dure din partea mediului de afaceri. Ieri, AOAR si CNPR au aratat ca cererile sindicalistilor sunt "nejustificate" si se opun categoric masurilor sociale su
CNPR si AOAR critica pichetarea dezbaterii bugetuluiProtestul sindicalistilor a atras critici dure din partea mediului de afaceri. Ieri, AOAR si CNPR au aratat ca cererile sindicalistilor sunt "nejustificate" si se opun categoric masurilor sociale sustinute de protestatari.
Confederatia Nationala a Patronatului Roman CNPR a solictat ieri Guvernului si parlamentarilor sa mentina in Bugetul de Stat pe anul 2008 reducerea cu 6% a fiscalitatii aplicate salariilor.
"Cererea sindicatelor de eliminare a acestei prevederi este total nejustificata si in contradictie cu cererea acelor sindicate de creare a unui numar mai mare de locuri de munca", a declarat CNPR intr-un comunicat. "Desi reducerea nu este semnificativa, alaturi de celelalte masuri deja existente, de largire a bazei de impozitare si de crestere a salariului minim, va duce la disparitia unor afaceri si la reducerea numarului de locuri de munca", a spus directorul CNPR, Cristian Parvan.
Punctul de vedere al confederatiei este sustinut si de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Daca se doreste obtinerea de venituri suplimentare trebuie sa fie prestata mai multa munca si de mai buna calitate pentru mentinerea competitivitatii economiei romanesti si a interesului pentru noi investitii", sustine ferm CNPR, impreuna cu AOAR.
"Utilizarea legitima, dar abuziva de catre reprezentantii confederatiilor sindicale a climatului national preelectoral, nu trebuie sa determine o rigidizare a pietei muncii din Romania", considera Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania. Tensiunea in care se afla in prezent negocierile intre patronate si sindicate se datoreaza tocmai nerespectarii de catre partea sindicala a spiritului conventiilor Organizatiei Internationale a Muncii C98/1981 si C154/1981, conventii ratificate si de Romania, care prevad ca negocierea dintre patronate si sindicate trebuie sa fie voluntare. Potrivit AOAR, prin actiunile initiate recent de liderii sindicali se doreste consolidarea unei pozitii de forta pe care acestia o promoveaza de 18 ani, in totala neconcordanta cu atmosfera de dialog responsabil, considerata "fireasca intr-o societate democratica" de catre asociatie. "Sindicatele isi sustin pozitiile prin argumentatii nefondate economic, depasindu-si atributiile, dorind sa guverneze fara a-si asuma raspunderea unui asemenea demers", afirma Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania.AOAR: Sindicatele nu au dreptul de a decide in domeniul fiscalitatiiSindicatele trebuie sa sustina interesele legitime ale salariatilor, dar nu au dreptul de a decide in domeniul fiscalitatii sau a altor domenii de interes public, in cel mai bun caz, ar putea sa faca obiectul unor negocieri intre patronat si sindicate, este de parere AOAR. "Este de neacceptat ca in locul dialogului legal intre patronate si sindicate, reprezentantii confederatiilor sa promoveze sistemul presiunilor unilaterale la nivelul Guvernului si al Parlamentului", a mai declarat asociatia.
Palatul Parlamentului a fost pichetat ieri de aproximativ o suta de protestari in incercarea de a convinge parlamentarii sa adopte amendamentele sindicalistilor la legea bugetului, cele mai importante fiind eliminarea reducerii contributiilor cu 6% si revenirea la comisionul de 1,3% pentru plata pensiilor prin posta. Seria de proteste, inceputa saptamana trecuta prin pichetarea prefecturilor din tara, va continua pana maine.
Majoritatea sindicalistilor prezenti la protest fac parte din Sindicatul din Posta, nemultumiti de hotararea Guvernului privind modificarea procentului pentru plata pensiei prin posta de la 1,3% din suma distribuita la 0,7%, cat este in prezent.
Micsorarea comisionului care revine postei pentru distribuirea pensiilor a fost propusa de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, care si-a explicat decizia prin faptul ca, odata cu majorarea pensiilor, ministerul pe care il conduce va trebui sa plateasca prea multi bani pentru plata acestui comision. Hotararea Guvernului a fost criticata atat de sindicalisti, cat si de fostul ministru al Muncii, democratul Gheorghe Barbu, care a spus ca s-ar putea ajunge la situatia ca pensiile sa nu mai ajunga la destinatari.
Sindicalistii mai sunt nemultumiti si de intentia Guvernului de a reduce contributiile sociale, caz in care, precizeaza ei, fondurile pentru pensii, somaj si pentru risc profesional nu vor mai putea sustine cheltuielile.
Pentru a-i convinge pe parlamentari sa le sustina amendamentele la legea bugetului, mai multi sindicalisti au impartit acestora fluturasi.
Protestele sindicalistilor vor continua si in zilele urmatoare, iar in cazul in care parlamentarii nu vor tine cont de revendicarile lor, reprezentantii salariatilor intentioneaza sa-l convinga pe presedintele Traian Basescu sa nu promulge legea si s-o retrimita in Parlament.Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania apreciaza initiativa lansarii pentru o dezbatere publica a celor trei legi ce ar trebui sa duca la reformarea semnificativa a invatamantului in Romania. AOAR considera ca fiind insuficienta perioada de consultare publica de 1 luna pentru o reala dezbatere care sa atraga toate grupurile de interese. Din practica europeana, oficialii Ministerului Educatiei ar fi trebuit sa preia procedura de a lansa consultari pentru o tema asa de importanta pe o perioada de minimum 6 luni. "Graba nejustificata va duce ca actiunea Guvernului sa fie puternic politizata si in final sa duca la un dezacord artificial intre reprezentantii diverselor formatiuni politice", afirma Asociatia. Inca din luna iulie 2007, cererea AOAR de a se incheia un "pact pentru educatie" a fost facuta publica, intelegere ce ar permite aplicarea viitoarei legislatii, atent dezbatuta si imbunatatita prin propunerile formulate de diferitele grupuri de interese.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.