Ultimul raport al Comitetului de Reziduri de la Pesticide (PRC) din Anglia ridica o serie de probleme cu privire la rezidurile identificate in merele comercializate cu amanuntul si in cele cu care se aprovizioneaza scolile in cadrul programului Fructe si Legume pentru Scoli.


Peter Melchett, director in cadrul Asociatiei Pamantului a declarat ca prin examinarea acestor fructe nu se doreste altceva decat iscarea unui scandal din nimic. La sfarsitul lunii iunie, PRC a analizat monstre din 22 de tipuri de alimente, mere si sucuri provenite din acestea, varza, telina, ciocolata, grefuri, kiwi, praz, laptuca, lapte, piersici si nectarine, para, cartofi, capsuni, citrice, specialitati din fructe, floarea soarelui si seminte de dovleac, rosii, pastrav si somon, cartofi dulci si iaurt. Conform analizelor, 32 din cele 1.053 de monstre aveau aproape nivelul maxim de reziduri, dar s-a negat orice risc pentru sanatatea organismului uman. Legat de acest aspect, un oficial din cadrul Comitetului a declarat ca s-au luat toate masurile de precautie, inclusiv cele de risc.


Merele, dupa spusele reprezentantilor comitetului, reprezinta cea mai mare ingrijorare. 74% din merele vandute in cadrul comertului cu amanuntul contin reziduri de la pesticide si 50% mai mult de un pesticid. Un oficial al Asociatiei Pamantului a declarat ca un alt motiv de ingrijorare este o continuare a efectelor pesticidelor asupra agriculturii. Solul este mult prea expus pericolului chimicalelor si impactul asupra corpului uman nu este inca bine definit. Mai mult, unele mere au fost identificate cu reziduri de iprodione, care nu este aprobat in Marea Britanie. (Nicoleta Catana)