ONU avertizeaza ca rezervele de hrana ale lumii se topesc intr-un ritm ametitor, iar preturile ating niveluri-record.

Organizatia pentru Hrana si Agricultura din cadrul ONU (FAO) a anuntat ca exista riscul iminent ca din ce in ce mai putini oameni, mai ales din tarile in curs de dezvoltare, sa aiba acces la hrana.

Seful FAO, Jacques Diouf, spune ca, potrivit statisticilor, preturile la mincare au crescut anul acesta cu 40% prin comparatie cu 2006 cind crescusera cu 9%. Cifrele arata ca mai ales in tarile sarace costurile de achizitionare a hranei s-au ridicat la 25% din totalul cheltuielilor.

Paralel, rezervele de cereale se imputineaza pe zi ce trece si au ajuns intr-o stare critica. Statisticile FAO arata ca rezervele de griu au scazut anul acesta cu 11 procente, ajungind la cel mai mic nivel din 1980 pina acum. Rezervele ar putea acoperi consumul mondial vreme de 12 saptamini, fata de cele 18 pe care le-ar fi acoperit hrana pusa deoparte in perioada 2000-2005.

Potrivit FAO, lumea mai are porumb pus deoparte pentru numai 8 saptamini. In plus, preturile la griu si ulei de floarea-soarelui au explodat - 130 de dolari pe tona de griu, dublu fata de anul trecut. La bursa alimentelor, griul american a atins un record echivalent cu situatia in care petrolul ar fi 100 de dolari barilul.

Jacques Diouf a dat vina pentru situatie pe o serie de factori despre care a spus ca nu vor disparea prea curind. El a mentionat incalzirea globala care a imputinat suprafetele cultivate si transformarea culturilor in pasuni, o trecere de la agricultura la zootehnie.

Cererea de cereale este tot mai crescuta in raport firesc cu populatia, dar productia este orientata pentru hrana animalelor, nu a oamenilor. „Ne temem ca se apropie o catastrofa pentru oamenii infometati ai lumii", a declarat pentru „International Herald Tribune" Josette Sheeran, director executiv al FAO. Ea a precizat ca organizatia are cheltuieli de doua ori mai mari, in ultimii ani, pentru procurarea hranei destinate programelor sale de ajutor. Peste toate aceste probleme se adauga cea a pretului tot mai mare al petrolului care a marit automat costurile pentru transportul alimentelor, anul acesta, iar asta pune o si mai mare presiune pe buzunarele aproape goale ale tarilor sarace. FAO avertizeaza ca problema cea mai mare este faptul ca toate aceste conditii care duc la imputinarea si scumpirea hranei pe pamint se vor accentua.

Costul sporit al transportului si incalzirea globala fac necesara si o revizuire a politicii de ajutor pentru statele sarace. Astfel, FAO propune ca, in schimbul transportului ajutoarelor, organizatia sa ofere vouchere fermierilor din statele respective, astfel incit acestia sa-si poata procura seminte si ingrasaminte. Totodata, FAO urmeaza sa puna la dispozitia cultivatorilor specii de plante mai rezistente la incalzire, precum si infrastructura de irigatie si depozitare. Jacques Diouf a atras atentia ca, in timp ce in SUA tot mai multi fermieri cultiva cereale pentru a produce etanol, in statele sarace s-au inregistrat, in 2007, „tensiuni si instabilitate politica cauzate de lipsa alimentelor". Asemenea evenimente au avut loc in Maroc, Senegal si Mauritania. „Va trebui sa jucam un rol in sporirea recoltelor in cele mai afectate tari", a spus oficialul ONU.