In anul 1993, hotelul Minerva, care apartinea statului, a fost inchiriat de fostul director Ilie Cristescu (cunoscut drept groparul statiunii Baile Herculane) obscurului SRL timisorean GEROM LIBRIMIR, pentru suma de 30 de milioane ROL pe luna, pe
In anul 1993, hotelul Minerva, care apartinea statului, a fost inchiriat de fostul director Ilie Cristescu (cunoscut drept groparul statiunii Baile Herculane) obscurului SRL timisorean GEROM LIBRIMIR, pentru suma de 30 de milioane ROL pe luna, pe o perioada de zece ani. Ulterior, valabilitatea contractului a fost prelungita pana la 25 de ani. In calitate de locatar al celor 408 locuri de cazare, firma cu raspundere limitata nu si-a achitat niciodata integral obligatiile contractuale, acumuland o multime de datorii.
Ba mai mult, chiria n-a fost actualizata, ajungand in timp la o suma ridicola din cauza inflatiei. Cazul ajungand in instanta, Tribunalul Dolj a dispus evacuarea locatarului din Complexul Minerva, prin sentinta civila 553/1998. Numai ca actionarii GEROM LIBRIMIR nu s-au grabit sa respecte hotararea judecatoreasca, apeland la tot felul de tertipuri. Din noiembrie 2001, actionar majoritar al SC HERCULES SA a devenit SC ARGIROM SA. Pentru ca locatarul n-a putut fi evacuat cu nici un chip, in 2002 si 2003 s-a ajuns la o intelegere. GEROM LIBRIMIR, care si-a schimbat denumirea in SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL, a incheiat cu SC HERCULES SA un nou contract de locatie de gestiune. Contra sumei de sase miliarde de lei a fost de acord sa predea Strandul termal "7 Izvoare" la data de 1.10.2005 si complexul hotelier Minerva, la data de 5.01.2006. SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL a ajuns insa, la inceputul lui 2005, in imposibilitatea de a-si continua activitatea si a obtine venituri. Asadar, predarea efectiva a celor doua obiective a avut loc in aprilie 2005, locatarul devenind falimentar.
Pretentii ilegale
In schimbul celor sase miliarde de lei si a faptului ca ani de zile a achitat o chirie derizorie pentru locatia care ii fusese atribuita, SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL a fost de acord sa renunte, cu titlu gratuit, la investitiile realizate, in suma de 27.588.319.552 ROL. Mai mult, nu si-a achitat nici costurile utilitatilor, inglodand complexul hotelier in datorii. Din aceste asa-zise investitii face parte si achizitionarea unor instalatii de aer conditionat second-hand, pe care locatarul le-a cumparat la astronomicul pret de 5.500 USD bucata de la SC MIG AIR CONDITION SRL Bucuresti. Care instalatii n-au functionat niciodata, de bune ce-au fost. In urma raportului de activitate inaintat judecatorului sindic rezulta, fara putinta de tagada, ca intreaga contravaloare pentru instalatiile de aer conditionat a fost achitata. In privinta restului bunurilor considerate investitie, in suma de 15,5 miliarde ROL, acestea n-au fost niciodata predate proprietarei HERCULES SA. In ciuda acestui fapt, MIG AIR CONDITION a formulat o cerere de interventie in dosarul nr. 3792/2005 al Tribunalului Timis, sustinand in fals ca n-a primit banii pentru aparatele de aer conditionat. Aceasta cerere de interventie a fost insusita, tot in fals, si de lichidatorul judiciar al SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL, pe nume Vasile Dumitru. Cum era si normal, pretentiile ilegale ale solicitantilor au fost respinse ca inadmisibile.
A urmat recursul la Curtea de Apel Timisoara, judecatorii Florin Motiu, Petruta Micu si Anca Buta ajungand la concluzii diametral opuse fata de colegii lor de la Tribunalul Dolj si Timis. Mai clar, au scos SC HERCULES SA datoare cu 4.128.144 RON. HERCULES sustine in plangerea penala ca magistratii au manifestat "o deosebita rea credinta prin neluarea in seama a actelor de la dosar, care dovedesc atat achitarea pretului aparatelor de aer conditionat cat si faptul ca societatii noastre nu i-au fost transmise asa-zisele investitii". Cu alte cuvinte, fostul locatar a incheiat un contract dezastruos pentru hotel, a achitat integral contravaloarea acestuia, iar acum proprietarul hotelului a fost pus de judecatori in situatia de a mai plati inca o data. De asemenea, cei trei judecatori n-au luat in seama nici procesul verbal de inventariere din 29.04.2005, care evidentiaza ca la hotelul Minerva au fost produse distrugeri si degradari semnificative, lucrarile de reparatii ridicandu-se la 1.748.560 RON. Ca lucrurile sa fie foarte clare trebuie sa mai precizam ca Ioan Gavrilescu, reprezentantul firmei de apartament MIG AIR CONDITION SRL a incasat de la o banca suma de 11 miliarde ROL, dintr-un credit acordat SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL.
Bani luati cu japca
Familia Gavrilescu (compusa din mama, fiica si fiu) si-a mai infiintat firma RR Turism SRL, pentru a spolia complexul hotelier.
Printr-un ciudat contract de locatiune incheiat cu SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL, gavrilestii au primit doua etaje ale hotelului, la pretul de doi dolari locul in camera, pe care le-au exploatat o perioada indelungata. In pofida acestor fapte, SC MIG AIR CONDITION a fost acceptata la masa credala cu suma de 16.400.131.066 ROL, iar sora ei, SC RR Turism SRL cu 48.962.266.896 ROL, cu toate ca n-au putut prezenta nici un document valabil care sa le sustina pretentiile. Dupa cum administratorul judiciar, SC RR REALIZARE ACTIVE SRL, a prezentat documente in instanta cu privire la reorganizarea si falimentul SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL, "la sfarsitul anului 2004 debitoarea mai avea de platit creditorului SC MIG AIR CONDITION SRL suma de 43.893,2 USD plus TVA aferent, reprezentand ratele scadente pe anul 2004 ale contractelor de leasing." De fapt, MIG AIR a incasat 1.000.000.000 ROL prin executare silita, iar in martie 2004 a mai intrat in posesia sumei de 1.500.000.000 ROL prin decontarea serviciilor de CNPAS Bucuresti, tot prin executare silita. Deci, debitorul a platit 78.387 USD in loc de 43.893,2 USD si tot vrea sa mai ia si alti bani de la HERCULES SA, cu care n-a incheiat vreodata un contract.
Judecatori de rea-credinta
Judecatorii Motiu, Micu si Buta, de la Curtea de Apel Timisoara n-au avut chef sa tina cont nici de rapoartele de expertiza contabila judiciara dispuse in dosarul nr. 3792/2005.
Daca ar fi facut-o, ar fi putut constata ca investitiile pretinse a fi fost realizate de locatar n-au putut fi contabilizate, deoarece n-au fost puse documente la dispozitia expertilor. In realitate, respectivele acte justificative nici nu exista. Ba mai mult, in procesul-verbal incheiat in aprilie 2005 cu ocazia inventarierii obiectelor de inventar si a mijloacelor fixe din hotel s-a specificat: "Comisia de inventariere a constatat tablouri electrice descompletate, pompe de apa de alimentare si incalzire sparte, vane si robineti de inchidere sparte, lifturi cu elemente de actionare si comanda descompletate si distruse, bunuri ce se constituie ca pagube pentru SC HERCULES SA ca urmare a neconservarii si neintretinerii corespunzatoare pe timpul exploatarii in locatie de catre SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL." Mai mult, expertii i-au informat pe rauvoitorii judecatori ca stabilirea asa-ziselor investitii realizate in complexul hotelier s-au efectuat conform bilanturilor contabile pe 2002, 2003 si 2004, insa identificarea acestora n-a fost posibila, deoarece bunurile nu aveau coduri sau numere de inventar. Ceea ce inseamna ca cei trei judecatori ai Curtii de Apel Timisoara au luat in calcul niste cifre fictive, scoase din burta. In plus, orice investitie ar fi trebuit aprobata de proprietar in scris, dar asta nu s-a intamplat niciodata.
Magistrati repetenti
Dupa iesirea locatarului din afacere, datoriile pe care acesta le-a lasat in urma se ridica la milioane de dolari.
Creditorii se dau acum de ceasul mortii pentru a-si diminua pagubele inregistrate de la proprietarul de drept, SC HERCULES SA. Ceea ce este de-a dreptul absurd intr-o tara normala, nu insa si in optica celor trei judecatori rauvoitori sau cel putin repetenti in meseria pe care o desfasoara. Sustinem asta deoarece nu poti dispune unei societati sa plateasca pentru oalele sparte de alta societate. Si nu poti obliga o firma sa achite facturi care n-au la baza nici un fel de contract.
Minciuni la bara
Pentru a-l scoate dator pe proprietarul complexului hotelier de la Herculane, SC RR REALIZARE ACTIVE SRL, administratorul judiciar al SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL si lichidatorul judiciar Vasile Dumitru au prezentat niste cifre ipotetice, cu scopul de a-l pacali pe judecatorul sindic al Tribunalului Timis. Potrivit acestora, daca s-ar fi respectat contractul initial de locatie, pe 25 de ani, locatarul falimentar ar fi putut obtine beneficii - la fel de ipotetice - de miliarde RON. Numai ca astfel de concluzii n-au putut fi luate in considerare in pronuntarea hotararii judecatoresti, deoarece nu s-au bazat pe probe concludente si pertinente. Mai mult, culmea nesimtirii, administratorul si lichidatorul au sustinut in mod mincinos ca suma in compensare de sase miliarde de lei platita de SC HERCULES SA locatarului n-ar fi fost achitata niciodata. Insa minciuna a fost usor desfiintata, prin prezentarea in copie a instrumentelor bancare cu care s-a achitat suma angajata, in sase rate egale, incepand cu martie 2003.
Un alt fapt deosebit de interesant este ca lichidatorul judiciar Vasile Dumitru nici macar nu detinea actele societatii SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL pe care o lichida, la data la care a fost contactat de reporterii ZIUA. In ceea ce priveste eventualele implicatii politice din aceasta afacere murdara, precum si activitatea profesionala a dubiosului lichidator judiciar, investigatiile noastre jurnalistice vor continua.
Pagube pe toata linia
SC MIG AIR CONDITION SRL este o firma deprinsa cu instantele de judecata, castigand in mod miraculos o serie de procese la Bucuresti, Sibiu si Caras-Severin, inclusiv impotriva unei banci si a unor societati comerciale de notorietate. Mama, fiica si fiul Gavrilescu fac parte din diverse actionariate cu nu mai mult de cinci angajati, cum sunt Hotel Dacia, La Conac SRL sau Hotel Palace RRT SRL. La data de 8 octombrie 2007, Curtea de Apel Timisoara a dispus, in totala contradictie cu Tribunalele Dolj si Timis, ca SC HERCULES SA are de platit, pe langa 40 de miliarde ROL, si cheltuieli de judecata. La acestea se adauga costul expertizelor contabile dispuse de instante, de care judecatorii Florin Motiu, Petruta Micu si Anca Buta n-au avut chef sa tina cont.
Dimensiunile escrocheriei
Din contabilitatea debitoarei SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL a mai reiesit ca, pe cheltuiala acesteia, a fost amenajat un apartament in Timisoara pentru fostul administrator Vasile Vidu. Lucrarile au costat 500.000.000 ROL, la care s-au adaugat alte 200.000.000 ROL platite pentru mobila. In concluzie, debitoarea ar avea de recuperat suma de 700.000.000 ROL, insa administratorul si lichidatorul judiciar n-au obiectat nimic in acest sens, facandu-se ca ploua. Ceea ce denota ca dimensiunile escrocheriei sunt cu mult mai vaste decat am reusit sa prezentam pana aici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.