Senatorii din Comisia juridica au decis sa solicite plenului  respingerea Ordonantei Gojdu, care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu. La Senat s-au inregistrat luni doua voturi pentru Ordonanta, din partea membrilor PNL si
Senatorii din Comisia juridica au decis sa solicite plenului respingerea Ordonantei Gojdu, care prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu. La Senat s-au inregistrat luni doua voturi pentru Ordonanta, din partea membrilor PNL si UDMR, doua abtineri de la PNL, in timp ce restul senatorilor au votat in favoarea respingerii. Ordonanta a picat anterior la Camera Deputatilor. Fundatia publica ar trebui sa rascumpere, pe bani de la buget, bunurile Gojdu si sa selecteze bursieri atat romani, cat si maghiari. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, a afirmat ca impotriva adoptarii ordonantei s-a pronuntat si Biserica Ortodoxa Romana, care a considerat ca prevederile textului Guvernului ar aduce doar prejudicii.

In acelasi timp, el si-a exprimat regretul fata de pozitia majoritara din comisie, considerand ca adoptarea Ordonantei Gojdu nu afecteaza drepturile Fundatiei Gojdu de la Sibiu, continuatoarea celei infiintate in 1869. Emanoil Gojdu a lasat averea sa BOR, urmand sa fie administrata prin Fundatia de la Sibiu. Acesta a fost proprietarul mai multor imobile din cent rul Budapestei, evaluate in prezent la circa 1,5 miliarde de dolari. Ordonanta Gojdu se bazeaza pe rezultatele discutiilor din sedinta comuna a guvernelor roman si ungar din octombrie 2005.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.