Mai mult de jumatate dintre cei 35 de europarlamentari romani care urmeaza sa plece la Strasbourg au afaceri importante in tara. De la pedistul doljean Marian Jean Marinescu, cu ale sale sapte firme, pana la liberalul Daniel Daianu, asociat in mai mu
Mai mult de jumatate dintre cei 35 de europarlamentari romani care urmeaza sa plece la Strasbourg au afaceri importante in tara. De la pedistul doljean Marian Jean Marinescu, cu ale sale sapte firme, pana la liberalul Daniel Daianu, asociat in mai multe firme, de la pesedista Rovana Plumb pana la pedistul oradean Petru Filip, multi dintre alesii pentru Strasbourg au in tara afaceri extrem de profitabile. Nu este exclus ca plecarea lor sa aduca un plus de profit pentru societatile lor. Prin extinderea afacerilor la scara europeana, prin gasirea unor noi oportunitati sau a unor noi parteneri, alesii romanilor pentru Europa au sansa de a-si spori profiturile personale, dincolo de salariile mari pe care le vor primi in calitate de europarlamentari.
Campionii de la PD
Deschizator de lista la PD, Sorin Frunzaverde (foto), fost ministru al Apararii, este asociat cu sotia sa, Doina, in doua firme din Resita, orasul sau de bastina. Prima, Restar International SRL, a fost infiintata pe 8 septembrie 1999 si are obiect principal de activitate "intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane". Administratorul firmei este Doina Frunzaverde, sotia europarlamentarului, care detine 65% din actiunile companiei. Conform ultimelor date de la Registrul Comertului, cu numai cinci angajati, firma a avut in 2005 o cifra de afaceri de 431.646 RON si un profit brut de doar 26.547 RON. Cea de a doua firma a lui Frunzaverde, Telestar SRL, infiintata pe 5 februarie 2004, o are drept unic actionar si administrator pe sotia liderului PD. Avand drept obiect principal de activitate "comert cu amanuntul, in magazine specializate, al altor produse n.c.a.", in 2005, Telestar a realizat, cu doar doi angajati, o cifra de afaceri de 185.649 RON si un profit brut de 35.823 RON.
Tanara Roberta Alma Anastase nu are propriile ei afaceri. Au in schimb, parintii ei, Lorena Carmen si Corneliu Anastase. Prima firma, Alma Exim International Group SRL, a fost infiintata in Bucuresti, pe 5 octombrie 1995, si are drept obiect principal de activitate "Intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane". Avand drept unic actionar si administrator pe Lorena Carmen Anastase, firma mamei europarlamentarei PD Roberta Anastase nu are date privind rezultatele financiare. Cea de a doua firma, Alma Fashion SRL, a fost infiintata in Ploiesti, pe 15 ianuarie 1997, are obiect principal de activitate "Activitati de consultanta pentru afaceri si management" si ii are actionari pe mama Robertei, cu 90 la suta din actiuni, si pe Corneliu Anastase, fost prefect de Prahova, cu 10 la suta.
Noua din 13
Marian Zlotea are si el o firma. Tanarul europarlamentar PD este actionar majoritar la firma A&C Consulting Corporation SRL. Avand obiect principal de activitate "activitati de consultanta pentru afaceri si management", firma in care Zlotea este actionar cu 80 la suta din actiuni nu a depus date de bilant. Pedistul brasovean Dragos Florin David are si el trei firme. David Dragos Florin Asociatie Familiala, infiintata pe 25 mai 1997 are principal obiect de activitate "comert cu amanuntul al produselor din tutun". A doua firma a pedistului David, Decopower SRL, infiintata in noiembrie 2000, are obiect principal de activitate "activitati de consultanta pentru afaceri si management" si nu a avut nici un profit declarat. Cea de a treia firma in care europarlamentarul de Brasov a fost actionar, cu 19 la suta din actiuni, este Soft Park SA. Infiintata pe 19 septembrie 2003, avand obiect principal de activitate "alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor", firma se afla in dizolvare judiciara. Daca proaspatul europarlamentar nu prea a facut mare branza cu firmele sale, ceilalti parteneri ai sai din actionariatul firmei Soft Park SA, Catalin Filimon Costan, Dumitru Francu, Simona Ion si Gianina Ionela Rusu, au afaceri extrem de profitabile in multe domenii.
Constantin Dumitriu, actual viceprimar al Galatiului, aflat pe locul 11 al eurocastigatorilor PD, are si el mai multe firme. In Lantest Jr SRL, infiintata in august 1997, care are obiect principal de activitate "Comert cu piese si accesorii pentru autovehicule" si care este in intrerupere temporara de activitate, proaspatul europedist are 25 la suta din actiuni. In societatea Lubrimet SRL, infiintata in februarie 2001 si care are obiect principal de activitate "comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate", viceprimarul de Galati detine 95 la suta din actiuni. Firma ii aduce un bun profit pedistului, avand in vedere ca pe 2005, cu numai cinci angajati, Lubrimet SRL a realizat o cifra de afaceri de 3.261.343 RON si un profit brut declarat de 172.829 RON. O alta firma a lui Dumitriu, Dacora SRL, infiintata in ianuarie 2002 cu obiect principal de activitate "comert cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice", nu are declarate date de bilant. O alta firma de-a lui Dumitriu, Expert System SRL, infiintata in februarie 2005, are obiect principal de activitate "comertul cu ridicata al aparatelor electrice si de uz gospodaresc, al aparatelor de radio si televizoarelor", iar eurodeputatul detine 45 la suta din actiuni. In Coramido Construct SRL, societate care are obiect principal de activitate "constructii de cladiri si lucrari de geniu civil" si care a fost infiintata in iunie 2006, Constantin Dumitriu detine 33 la suta din actiuni.
Nicodim Bulzesc, pus de PD Timis pe loc castigator pentru europarlamentare, nu are afaceri in mod direct, ci prin intermediul sotiei sale, Lidia Bulzesc. Aceasta are doua firme care se ocupa cu "vanzarea cu amanuntul a carburantilor pentru autovehicule". Asadar, din cei 13 europarlamentari PD, noua sunt implicati in afaceri.
Filip, Ridzi si Marinescu
Petru Filip, primar PD al Oradei, al treilea pe lista castigatoare a europedistilor, are o preferinta pentru asocierile de afaceri cu italieni. Dupa ce a fost partener cu italianul Franco Conforti si cu actualul ministru liberal al Turismului si IMM-urilor Ioan Ovidiu Silaghi in firma de fabricat pantofi Finco-Export SRL, din Bucuresti, aflata in lichidare, acum Filip este asociat cu alti italieni, in firma Itro Succesinvest SRL.
Infiintata pe 30 iulie 2007 in Oradea, societatea are obiect principal de activitate "Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii". Actionari sunt europarlamentarul PD, cu 50 la suta din actiuni, si firma italianului Ferruccio Natalino Galassini, Galassini Group SRL.
La Petrosani, pedista Monica Iacob-Ridzi (foto), a patra pe lista pedistilor norocosi care pleaca la Strasbourg, lasa in urma firma de comert Euro-Riva Serv SRL, din Lupeni. Infiintata pe 15 februarie 1999, firma are actionar majoritar pe soacra europarlamentarei, Sita Ridzi, cu 62,48 la suta din actiuni. Iacob-Ridzi detine 18,76 la suta din actiuni, iar Florin Ridzi, sotul ei, restul de 18,76 la suta din actiuni. Firma de comert merge foarte bine, avand in vedere datele de bilant pe 2005. Astfel, cu 100 de angajati, firma administrata de Sita Ridzi a avut o cifra de afaceri de 14.507.506 RON si un profit brut declarat de 382.216 RON.
Marian Jean Marinescu, europedistul din Craiova, al cincilea pe lista, are sapte firme: EL. MEC. Service Sistem SRL (actionar cu 33,33 la suta din actiuni), C.P.C.A. SRL (actionar cu 70,98 la suta), SMS International SRL (actionar cu 50 la suta), Cartotop SA (actionar cu 35,02 la suta), ADC SRL (actionar unic), CML Distrib SRL (actionar cu 50 la suta), RAY-Q Rom SRL (actionar cu 50 la suta). Cu obiecte principale de activitate diverse, de la "distributia si comercializarea energiei electrice" (in CML Distrib SRL), pana la "intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane" (in RAY-Q Rom SRL, alaturi de trei israelieni), firmele pedistului Marinescu au inregistrat cifre de afaceri foarte bune. Astfel, pe 2005, firmele europedistului doljean au avut o cifra de afaceri de 2.312.336 RON si un profit brut declarat de 228.407 RON. Trebuie sa mentionam aici ca prima firma a lui Marinescu, EL. MEC. Service Sistem SRL, este in lichidare din 2005, iar CML Distrib SRL, infiintata in 2005, si RAY-Q Rom SRL, infiintata in martie anul acesta, nu au date de bilant.
Doar patru la PSD
Dintre cei zece castigatori PSD pentru Parlamentul Europei, doar patru au firme. Cea mai tare in afaceri este Rovana Plumb, locul trei la eurodeputati. Plumb are zece la suta din actiunile firmei Geroaslan Cosmetics SRL.
Infiintata in mai 2006 si cu obiect principal de activitate "comert cu ridicata al produselor farmaceutice", firma are actionar majoritar un off-shore din Cipru, Gemisa Investements Ltd, cu 70 la suta din procente. De asemenea, sotul eurodeputatei, Dan Plumb, are si el o firma, Real Business Consult SRL, in care detine jumatate din actiuni si care se ocupa cu "activitati de consultare pentru afaceri si management".
Pe locul patru pe lista, Daciana Sarbu detine jumatate din firma Mandarine Production SRl. Societatea, cu principal obiect de activitate "activitati de consultanta pentru afaceri si management", a avut pe 2006 un profit brut declarat de 45.262 RON, la o cifra de afaceri de 387.715 RON.
Fost ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, este detinatorul Pascu Ioan-Mircea PF, infiintata la inceputul acestui an si care se ocupa de consultanta.
Cel de-al patrulea europesedist, Victor Bostinaru, are jumatate din firma de consultanta Worldwide Contacts SRL, pe care o detine impreuna cu sotia sa, Jana. De asemenea, Bostinaru a mai avut si jumatate din firma de transporturi rutiere de marfuri Sud-Est Trade SRL, aflata acum in lichidare. Jana Bostinaru, sotia europarlamentarului PSD, mai este actionar in Argirom International SA, alaturi de Iosif Armas si de Doru Ioan Taracila. In plus, Jana Bostinaru detine si jumatate din actiunile companiei Ducras Extralact SRL, din Filipestii de Padure, Prahova. Firma se ocupa cu "fabricarea produselor lactate si a branzeturilor".
Cinci din sase la liberali
Din cei sase castigatori euroliberali, cinci au diverse afaceri. Renate Weber detine, impreuna cu fiica sa, firma de consultanta Werma Consult SRL. Daniel Daianu, fostul economist-sef al BNR si ministru liberal al Finantelor, are mai multe firme, majoritatea cu obiect de activitate consultanta sau intermedieri financiare. In Protector-Broker de Asigurare SRL, Daianu are doar 10 la suta din actiuni, actionar majoritar fiind cetateanul german Michael Horst Schmidt. In firmele S.A.I. Investica Asset Management SA si Direct Factor IFN SA, ambele cu obiect de activitate "Alte tipuri de intermedieri financiare", Daniel Daianu este partener cu senatorul UDMR Verestoy Attila si cu fiul acestuia, precum si cu cativa cetateni unguri. Aflat pe locul doi al listei europarlamentarilor liberali, Daniel Daianu mai este actionar, alaturi de cativa tineri specialisti in analiza economica, in firmele DD si asociatii SRL, Gea Strategy & Consulting SA si Macroanalitica SRL.
Pe locul patru al listei, tanarul liberal Cristian Silviu Busoi detine firma de consultanta Shadow Pro Communication SRL. Si Ramona Nicole Manescu este actionara in firma Spedcom SRL, din Giurgiu, cu 25 la suta din actiuni, alaturi de sotul sau, Serban Rares Manescu. Ultimul pe lista, Magor Imre Csibi, detine jumatate din compania de consultanta C&G Consult SRL, din Cluj-Napoca.
Doi la PLD
Dincolo de implicarile sale in afacerile rusilor de la ALRO si de la Marco Group, Theodor Stolojan (foto) are si el cateva societati, conform Registrului Comertului. In afara de firma de consultanta in afaceri Strategic Consulting SRL, in care detine 99,28 la suta din actiuni, favoritul lui Traian Basescu a mai detinut, prin intermediul sotiei sale Elena, a fiului sau, Vlad, si a fiicei sale Ada Palea, firmele Pavcrib Clabucet Sosire SRL, care detinea un hotel din Predeal, pe care a vandut-o, si Ropan Sel SA. Interesant este ca in 2005, cu numai un singur angajat, Strategic Consulting a declarat un profit brut de 127.419 RON. Avocatul brasovean Nicolae Vlad Popa, cel de-al treilea europarlamentar peledist, este implicat la randul sau in afaceri detinand 15 la suta din firma brasoveana Cozma et Company SRL. Societatea are obiect principal de activitate "fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si a lenjeriei de corp)".
Si UDMR are unul
Si la UDMR exista un europarlamentar implicat in afaceri. Este vorba despre Csaba Sogor, actionar, cu 12,5 la suta din procente, in firma Arta Populara Danesti Societate Cooperativa, din comuna harghiteana Danesti, al carei obiect principal de activitate este "fabricarea produselor ceramice refractare". De precizat este ca initial la Strasbourg trebuia sa plece si Gyorgy Frunda, dar senatorul a renuntat in favoarea lui Iuliu Winkler. Spre deosebire de Frunda, acesta din urma nu este implicat in nici o afacere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.