In anul trecut deficitul balantei comerciale a Romaniei, de 10 miliarde de dolari, a fost acoperit (in mare parte) prin investitii straine directe de noua miliarde de dolari - o situatie care, in anul acesta, nu se va mai repeta. Scaderea productiei
In anul trecut deficitul balantei comerciale a Romaniei, de 10 miliarde de dolari, a fost acoperit (in mare parte) prin investitii straine directe de noua miliarde de dolari - o situatie care, in anul acesta, nu se va mai repeta. Scaderea productiei a facut sa creasca inflatia, in ultimele patru luni, de la patru la sase la suta.
Pentru a se evita agravarea situatiei, necesar este ca Banca centrala (BNR) sa mentina dobanzile la actualul nivel ridicat si sa promoveze economisirea, scopul fiind reechilibrarea balantei comerciale si micsorarea riscului financiar. In felul acesta, Romania va putea sa-si imbunatateasca ratingul de tara, ceea ce va atrage o crestere a investitiilor straine si diminuarea presiunii prezente asupra leului.
La Bucuresti, cele doua Camere ale Parlamentului au inceput, in dimineata zilei de 18 decembrie, dezbaterile la Legea bugetului pe 2008; se anunta de pe acum dezbateri aprinse. Social-democratii au amenintat ca nu vor vota bugetul daca nu vor fi introduse unele masuri sociale de natura, insa - spunem noi - de a genera inflatie. Intre altele, majorarea cu 30 la suta a salariilor cadrelor didactice, acordarea unui procent din produsul intern brut pentru cercetare, majorarea salariului minim pe economie si compensarea medicamentelor pentru pensionari.
Partidul Democrat Liberal a anuntat, pe de alta parte, ca nu va vota proiectul de lege a bugetului, dar va vota bugetul asigurarilor sociale, pentru a fi aplicata cresterea pensiilor. Presedintele Traian Basescu a avut, deci, dreptate indemnandu-i, la inceputul anului, pe finantisti sa realizeze daca sunt bani suficienti pentru majorarea pensiilor si alte cheltuieli, bine venite altminteri, necesare imbunatatirii nivelului de viata...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.