Producatorul nu precizeaza ce fel de gume a folosit si nici ce tip de amidon. De aceea ne este greu sa stim cati aditivi alimentari se ascund in produs.     Carnatii cu sunca "Ana & Cornel" sunt produse fierte si afumate. In membrana naturala comestibila au intrat, conform etichetei: "carne porc, carne vita, amidon alimentar, sare, condimente naturale, stabilizatori: polifosfat de Na (E452 i), antioxidant: izoascorbat de Na (E 301), dextroza, texturanti: carage-nan (E 407), amidon modificat (unul dintre 1412, 1440, 1404, 1420, 1422, 1414), gume (?!), potentiator de gust: glutamat de Na (E 621), aroma, colorant natural, conservant: nitrit de Na (E 250)". Cum producatorul nu ne spune despre ce gume este vorba, noi amintim ca din aceasta categorie fac parte aditivii: E 410, E 414, E 418, E 412, E 416, E417, E 415. Analiza. Carnatii analizati sunt produse din carne obtinute din carne de porc, in amestec cu carne de vita, amidon nativ, sare si alte surse de sodiu din aditivi alimentari si alte E-uri. Din punct de vedere al profilului nutritional si al valorii biologice, produsul este dezechilibrat si de prezenta unor aditivi de tipul polifosfatilor. Acestia maresc excesul de fosfor producand eliminarea calciului din organism, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul contine, pe langa proteine de origine animala, si glucide cu index glicemic scazut, dar si cu index glicemic ridicat (dextroza). Este cunoscut faptul ca E 407, caragenan, poate avea efect prooncogen (cancerigen), ca de altfel si nitritul de sodiu, E 250. Produsul are un exces de sodiu. Doza zilnica recomandata este de maximum 6 g/zi de sare. Un alt aditiv periculos este si E 621, care, in functie de sensibilitatea consumatorului, poate avea efect neurotoxic. Concluzii. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, de hipertensiune, celor cu afectiuni renale, hepatice, neurodegenerative, persoanelor cu boli sistemice (lupus, psoriazis), batranilor, adolescentilor, femeilor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza). Diabeticii vor tine cont ca produsul contine glucide sub forma de amidon si dextroza. cristina.calin@jurnalul.ro       Precizari     Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului  doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste pentru analiza doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.