Majoritatea analistilor cad de acord cu faptul ca, la ora actuala, cea mai mare parte a cererii de locuinte noi - atat in Capitala, cat si in tara - vine din partea clasei medii. S-ar parea ca dezvoltatorii sunt destul de "sensibili" la aceasta carac
Majoritatea analistilor cad de acord cu faptul ca, la ora actuala, cea mai mare parte a cererii de locuinte noi - atat in Capitala, cat si in tara - vine din partea clasei medii. S-ar parea ca dezvoltatorii sunt destul de "sensibili" la aceasta caracteristica a pietei, fapt ce reiese in mod evident la o simpla analiza a tipurilor de ansambluri lansate in ultima perioada atat in Capitala, cat si in marile orase de provincie. Exact acest aspect este clar reliefat si prin tipul de oferte prezentate la Targul Imobiliar National (Timon) desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute. Astfel, circa 70% dintre proiectele prezentate luna aceasta se adreseaza populatiei cu venituri medii, restul de 30% avand ca target segmentul high si cel premium, dupa cum ne-a declarat Vlad Vlasceanu, directorul targului.770.000 euro - diferenta dintre cea mai ieftina si cea mai scumpa locuintaDetaliind, Vlasceanu ne-a explicat ca, la ora actuala, segmentul mediu este format din doua categorii fundamentale de public - prima este reprezentata de cumparatorii interesati de achizitionarea unei vile, ce dispun in acest sens de un buget minim de circa 190.000 euro; cea de-a doua categorie este formata din cei aflati in cautarea unui apartament, ce au un buget minim de circa 50.000 de euro pentru o garsoniera sau de 80-100.000 de euro pentru un apartament de 2 camere. Pe de alta parte, segmentul high este format indeosebi din cei interesati de achizitionarea de vile spatioase, cu utilitati si finisaje de lux. Nu in ultimul rand, in categoria de oferte premium - de un "lux excentric" aproape, precizeaza Vlasceanu - intra in general penthouse-urile, cu suprafete si finisaje ce depasesc cu mult sfera de aspiratii ale cumparatorului obisnuit.
In mod evident, cea mai vizibila diferenta dintre ofertele rezidentiale destinate clasei medii si celei superioare tine de pret. Iar la editia din aceasta iarna a Timon, gama este una destul de larga. Astfel, ne-a precizat Vlasceanu, cea mai ieftina locuinta este o garsoniera la Costinesti, in cadrul proiectului Sara Sea View Residence, in valoare de 27.500 euro. Pe de alta parte, cea mai scumpa oferta a targului este reprezentata de un penthouse in cadrul Elite Residence, in Pipera, ce poate fi achizitionat cu circa 750-800.000 euro.Dintre cele 6 proiecte noi din cadrul targului, unul singur este de luxStructura orientata predominant spre clasa medie a editiei din decembrie a Timon este reflectata si de tipul celor 6 noi proiecte prezente in cadrul targului - La Rivierre, Romfeld Plaza, IOR Residence, complexul Eden din Sibiu, Elite Residence in Pipera si Mayer Residence, in Berceni. Dintre acestea, un singur proiect se adreseaza clasei superioare, restul fiind destinate populatiei cu venituri medii, ne-a precizat Vlasceanu.
In categoria "de lux" se incadreaza ansamblul Elite Residence, din Pipera, o investitie de circa 4 milioane de euro, ce va aduce pe piata 18 apartamente, cu suprafete cuprinse intre 96 mp si 126 mp.
Pe langa acestea, ansamblul mai include si 2 penthouse-uri, cu suprafata de 296 mp. Pentru apartamente, pretul mediu pe metru patrat este de circa 1.300 euro, iar pentru penthouse, de circa 2.500 euro. Per ansamblu, un apartament de 2 camere poate fi achizitionat cu 140.000 euro, in timp ce un penthouse ajunge la 750.000-800.000 euro, dupa cum ne-a declarat Nicoleta Vinoaga, consilier in cadrul companiei imobiliare Property 4 You.
Potrivit reprezentantei companiei, intregul complex va fi livrat in decembrie 2008, 2 apartamente fiind deja vandute dupa primele doua zile ale targului.IOR Residence - 30 de apartamente, cu 6 milioane de euroAmplasat in sectorul 3 al capitalei, in zona parcului IOR, ansamblul rezidential omonim cuprinde 30 de apartamente adresate clasei medii. Pretul minim pentru care poate fi achizitionata o locuinta cu o suprafata de 56 mp in cadrul ansamblului este 133.000 euro, acest pret incluzand si locul de parcare. Pentru apartamentele cu 3 camere, cu suprafete de 96 mp sau 106 mp, preturile sunt de 223.000 euro si respectiv 243.000 euro. In cele din urma, apartamentele de 5 camere, cu o suprafata de 333.000 mp, pot fi cumparate cu 333.000 euro.
Dupa cum ne-a precizat Mihai Dinu, director general al Kone Invest, aceste preturi vor creste in functie de cresterea costurilor implicate de forta de munca si materialele de constructii. Aceasta in contextul in care, ne-a precizat Dinu, pe parcursul acestui an, costurile implicate de manopera in constructii s-au dublat si chiar mai mult fata de inceputul lui 2007.
Tot clasei medii se adreseaza si ansamblul Mayer Residence, din zona de sud a Capitalei (cartierul Berceni), ce are ca termen de livrare integrala luna aprilie a anului viitor. Complexul cuprinde 2 imobile, cu 64 de apartamente, ale caror preturi variaza intre 66.000 euro si 189.000 euro, dupa cum ne-a declarat Mircea Gradisteanu, Executive Manager al Valentin Construct Imob.98.000 euro - pretul unei vile in apropiere de SibiuTot din categoria proiectelor noi din cadrul Timon face parte si Eden, o investitie de circa 10 milioane de euro, derulata de compania sibiana Teia Construct.
Amplasat in drumul spre Ocna Sibiului, va cuprinde 70 de vile destinate clasei mediu-plus. In momentul de fata, 40 de vile sunt deja finalizate, livrarea integrala a ansamblului urmand sa aiba loc in 2009, ne-au precizat reprezentantii companiei. Suprafetele vilelor variaza intre 115 mp si 340 mp, iar preturile de vanzare (inclusiv TVA) sunt cuprinse intre 98.000 euro si 205.000 euro. Potrivit reprezentantilor companiei, de anul viitor, preturile locuintelor vor creste insa cu circa 15-20%, urmand evolutia fireasca a pietei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.