„Bee Movie: povestea unei albine", una dintre avanpremierele acestei saptamini, face abuz de Seinfeld. Comicul i-a fost coscenarist, producator, personaj principal si, nu in ultimul rind, responsabil PR.

„Bee Movie: povestea unei albine" ruleaza in Bucuresti
la Cinema Pro, Hollywood Multiplex si Movieplex Chiar daca deocamdata previziunile expertilor in industria cinematografiei s-au adeverit, anume ca „Bee Movie: povestea unei albine" isi depaseste caznit bugetul de 150 de milioane de dolari la incasari, filmul lui Seinfeld o duce bine la capitolul premii. Weekendul trecut s-a ales cu o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj de animatie si se afla pe lista peliculelor eligibile la Oscarul de la aceeasi categorie. „Daca vrei sa spui o poveste despre albine, care va fi cirligul cu care sa tii spectatorii? Eu cred ca este mierea, pe care efectiv le-o furam si o punem in borcane cu etichete. Ele se spetesc muncind, iar noi facem bani. Cam asta e povestea", rezuma Seinfeld scenariul lungmetrajului la care a lucrat vreme de patru ani. In varianta ceva mai lunga, albina Barry B. Benson (Seinfeld) incalca legea stupului si intra intr-o discutie cu o florareasa, Vanessa (Renée Zellweger), petrece ceva timp cu ea si constata ca oamenii ii exploateaza specia, motiv pentru care ii da in judecata, ceea ce conduce iremediabil la o eco-apocalipsa.

Ca de obicei, in cazul unei astfel de animatii costisitoare si migalite, numele grele, de lista A, abunda in distributie. Seinfeld, in tripla sa ipostaza, si-a folosit intreaga putere de seductie pentru a stringe un cast pe masura celebritatii proprii: „Bee Movie: povestea unei albine" beneficiaza de aportul lui Matthew Broderick, John Goodman, Chris Rock, Kathy Bates, Ray Liotta, de acela al regizorului Barry Levinson, dar si de cel al unor VIP-uri de pe micul ecran, ca Larry King sau Oprah, muzicianul Sting fiind cireasa de pe tort.

Productia DreamWorks Animation a avut la dispozitie doi regizori - Simon J. Smith si Steve Hickner - si patru scenaristi: lui Seinfeld i s-au alaturat Spike Feresten, Barry Marder si Andy Robin. DreamWorks Animation nu s-a zgircit nici la imagine: nu doar 41 de spatii, ci si fiecare personaj filmat de capul sau si apoi reunit cu restul intr-o singura imagine.

Tipul de umor pe care il practica lungmetrajul de animatie se plaseaza undeva intre ultimul „Shrek" si „Seinfeld", adica in plina inegalitate. Are jocuri de cuvinte percutante si pline de aluzii, clar migalite de celebrul comic, insa verva lui pare a se concentra exclusiv asupra lor, ocolind firul narativ, destul de previzibil si lipsit de coerenta. Unde mai pui ca morala ecologica de la final imblinzeste orice urma de causticitate a peliculei. Pe Seinfeld in adevaratul sens al cuvintului il recunosti mai degraba in actiunile de PR care au facut imposibil de ignorat lansarea lui „Bee Movie: povestea unei albine" decit in trama lungmetrajului. Dincolo de relatia neconvingatoare si trasa de par dintre Barry si Vanessa, hiba filmului se gaseste, paradoxal, la Seinfeld: e prea ocupat sa se joace pe sine pentru a intra in pielea „albinei de rind" pe care ar trebui s-o interpreteze, iar rezultatul e un hibrid neplauzibil. Filmul mai scirtiie si la nivel vizual, in pofida exploziei cromatice: din punctul de vedere facial si al detaliilor, personajele nu ajung la complexitatea cu care Pixar si-a obisnuit spectatorul fidel.

Ce premiu au luat actorii George Clooney si Don Cheadle, aflati pe www.cotidianul.ro/select