Un activist al opozitiei din Rusia a fost internat fortat intr-un spital de psihiatrie, cu o zi inainte de a organiza un mars impotriva presedintelui Vladimir Putin.  Antem Basirov, membru al Partidului National Bolsevic, ce face parte di
Un activist al opozitiei din Rusia a fost internat fortat intr-un spital de psihiatrie, cu o zi inainte de a organiza un mars impotriva presedintelui Vladimir Putin.  Antem Basirov, membru al Partidului National Bolsevic, ce face parte din coalitia de opozitie, "Cealalta Rusie", care a candidat la legislatura locala din regiunea Mari El (centrul Rusiei), a fost internat, din ordinul autoritatilor regionale, intr-un spital de psihiatrie, fiind acuzat ca a agresat o fata, scrie presa britanica. Incidentul s-a petrecut in data de 23 noiembrie, cu o zi inainte de demonstratiile de strada ale opozitiei impotriva coalitiei politice aflata la putere, a presedintelui tarii, Vladimir Putin.   ACUZATII IDIOATE. O comisie medicala a spitalului in care a fost internat Basirov a declarat ca pacientul este bolnav mintal si, in consecinta, periculos pentru societate. Un timp, a fost izolat intr-o rezerva si abia saptamana trecuta i s-a permis sa primeasca vizitatori. Acuzatiile si diagnosticul pus lui Basirov sunt "idiotenii", dupa cum s-a exprimat colegul sau de partid, Mihail Kliuzev, care l-a vizitat la spital. El a mai afirmat ca internarea lui Basirov a fost o manevra a presedintelui, de a intimida opozitia inaintea alegerilor legislative din 2 decembrie, castigate detasat de coalitia lui Putin. "Cealalta Rusie" a organizat, anul acesta, marsuri de protest la adresa puterii, in intreaga tara, ceea ce nu a fost pe placul Kremlinului.    PRECEDENTE. Basirov  nu este un caz izolat, ci face parte dintr-o serie de incidente similare, care sugereaza renasterea, in timpul presedintiei lui Putin, a practicilor punitive din era sovietica, care foloseau psihiatria in scopuri politice, pentru anihilarea dusmanilor sistemului, este concluzia "Global Initiative of Psychiatry", un  organism olandez de monitorizare a practicilor medicale in domeniu. Acesta a cerut conducerii spitalului in care este internat politicianul sa ii revizuiasca diagnosticul, cel mai tarziu pana la sfarsitul acestei luni. Saptamana trecuta, "Reporteri fara Frontiere" au informat ca Andrei Novikov, un reporter de la o agentie de stiri ce are legatura cu guvernul cecenilor separatisti, a fost eliberat dupa noua luni de "tratament" intr-un spital de psihiatrie. La inceputul acestui an, Larisa Arap, membra a coalitiei "Cealalta Rusie" si ziarist, a petrecut si ea sase saptamani intr-o clinica de psihiatrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.