Ninge ca-n povesti. Ma iau dupa urma si ma trezesc intr-o alta lume: cea a satului romanesc. O lume a ulitelor stramte, a colindelor si a bucatelor stramosestia€¦

a€¦ O lume pe care eu o redescopar in spatele portilor g
Ninge ca-n povesti. Ma iau dupa urma si ma trezesc intr-o alta lume: cea a satului romanesc. O lume a ulitelor stramte, a colindelor si a bucatelor stramosestia€¦

a€¦ O lume pe care eu o redescopar in spatele portilor groase, de la Muzeul Satului din Bucuresti. Sunt la 16 decembrie ultima zi a programului "Florile Dalbe".  La Muzeu se rememoreaza Ajunul Craciunului, asa cum se sarbatoreste el in satul romanesc. Gurmanda fiind, caut cu ochii bucate. Si asa dau de Vasile Marghes, ardelean venit la Bucuresti cu felurite preparate traditionale. Sunculita ardeleneasca, jamboanele, kaiserul, carnatii de vita, cei de porc, si cei picanti, costita afumata si ceafa rulata sunt doar o parte din bucatele aduse tocmai din Ardeal. Preparatele sunt "suta la suta naturale" ne garanteaza Vasile Marghes. "Fara adaosuri, fara E-uri. Carnea este pur si simplu saramurata sau afumata" detaliaza ardeleanul nostru. Si, ca sa nu existe dubiu, ma pofteste sa gust. Iau putin muschi umplut si incerc sa imi dau seama care ar fi reteta. In zadar. Asa ca il intreb pe producator, iar el imi explica cum "muschiul de porc este tinut, vreo trei, patru zile intr-un sos. Sosul este facut din piper, boia si usturoi. Apoi, se da o gaura la mijlocul muschiului, se umple cu un carnat si se baga la afumat, cateva zile". Cat de gustos estea€¦ nu ramane decat sa va convingeti singuria€¦


ColindatoriEu imi continui periplul prin marea de zapada si o descopar pe Maria Corau, o prietena mai veche pe care am intalnit-o, prima oara, tot la Muzeu. Ma intampina in pragul hanului, cu palinca ardeleneasca, sa ma incalzesc. Dupa o inghititura, imi ia gura foc, asa ca musc cu pofta si dintr-o placinta aburinda. E umpluta cu branza, ceapa verde si marar. "De unde ceapa verde, cand afara ninge?", intreb eu curioasa. Si-mi povesteste cum, pe vreme de iarna, gospodinele pun o ceapa intr-un borcan cu apa. Ceapa incolteste si de-acolo rasar frunzele. Trebuie sa recunosc ca la asta nu ma gandisem. "Placintele sunt pentru colindatori", imi spune Maria Corau. In cele trei zile cand s-a desfasurat programul "Florile Dalbe", ardeleanca a intampinat colindatorii veniti la Muzeu, cu placinte calde, sarmale si palinca.

Vizavi de han, se gaseste kurtos kolacs  si, tot in zona, turta dulce, miere de albine si chiar oua incondeiate. In urma: o lume de poveste, lasata mostenire de strabunii nostri.      


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.