Expertii pe probleme balcanice de la Departamentul american de Stat au in lucru proiectul textului declaratiei de independenta care sa fie proclamat de liderii albanezi din Kosovo. Evenimentul ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii februarie, dupa
Expertii pe probleme balcanice de la Departamentul american de Stat au in lucru proiectul textului declaratiei de independenta care sa fie proclamat de liderii albanezi din Kosovo. Evenimentul ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii februarie, dupa alegerile prezidentiale din Serbia, relateaza sambata cotidianul The Guardian. Ca sursa a acestei informatii publicatia britanica citeaza sub acoperirea anonimatului "oficiali guvernamentali europeni de rang inalt". Aceleasi surse au mai declarat ca prin deciziile luate vineri la Consiliul European de iarna, "UE raspunde puternicelor presiuni din partea Washingtonului, care a dat semnale ca va astepta numai pana in februarie inainte de a trece la recunoasterea unui Kosovo independent".Liderii europeni au cazut de acord, vineri, sa trimita pana la 1.800 de politisti, judecatori si administratori in Kosovo, aceasta misiune reprezentand cea mai mare provocare pentru politica externa a blocului comunitar, destinata sa asiste provincia separatista din Balcani pana cand aceasta isi va putea asuma pe deplin statalitatea.

In ciuda diviziunilor persistente din cadrul UE in legatura cu modalitatea de a raspunde secesiunii Kosovo de Serbia, presedintii si premierii din UE au decis sa lanseze cea mai ampla operatiune de consolidare a unui stat si i-au insarcinat pe sefii diplomatiilor sa puna la punct detaliile, dupa Anul Nou.Inca nu este clar cand va pleca in Kosovo misiunea UE. In orice caz, dupa reuniunea CAGRE din 28 ianuarie. Deocamdata, a fost luata decizia politica pentru trimiterea acestei misiuni. Potrivit cancelarului german, Angela Merkel, misiunea va fi desfasurata "cat mai curand posibil, in consultare cu ONU". Gordon Brown, aflat in prima vizita la Bruxelles ca premier, a spus ca misiunea va fi desfasurata probabil in februarie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.