Basescu si-a cioplit cu briceagul numele pe tratatul european, Cioroianu si l-a scrijelit cu creta pe asfalt, iar Tariceanu, om subtire ca stiloul, a maculat si el hartia pretioasa. Aceasta este prima caramida pusa oficial de Romania la misterioasa constructie care este Uniunea Europeana. Spune lumea ca habar nu au ce au semnat. Este adevarat, aproape nici unul din colegii sau omologii lor nu au citit cele zece kile de vorbe pe care se va sprijini Uniunea si care vor fi ingropate undeva pe la Roma. Si la ce le-ar folosi? De parca orice calfa trebuia sa stie cum va fi aratat catedrala din Köln. Europa este o inginerie pentru oameni subtiri, masoni adevarati, nu echere patrate de la periferia de est. Basescu nu e prost, el macar recunoaste ca haina nu face pe om, el vede diferenta intre un pinguin si un chelner, intre sortuletul politic al vreunei paunite democrate si cel crosetat din atica in care-si sufla nasucul premierul. In orice caz, victorie: am semnat, deci suntem.
Mai greu este acum, la-'ntors acasa. Si pentru presedinte, si pentru premier. Pentru Cioroianu e la fel ca la plecare, geopolitica a ramas la fel de rotunda si la fel de educativa ca mingea de tenis pentru bison. Presedintele l-a gasit la intoarcerea de la Lisabona lipsa pe Chiuariu, asa cum a comandat. Si un partid nou-nout imbujorat si emotionat: PD-L. Stia el, acesti baieti tin aproape orice-ar fi, neclintiti pe ideologie ca maidanezii in jurul macelariei. Boc este cel mai destept, a invatat singur sa faca miau, (de aceea pe el l-a scarpinat primul) la fel cum Elena este prima pisica care stie sa roada oase corect. Asa mai poate omul sa-si inece amarul de Sarbatori, latrat de cei mai buni prieteni, lins de cei mai de soi dusmani. Stie si el ca 30% PD plus 7% L fac exact cat a zis el ca face Stolojan la alegerile din 2000, dar nimic nu este batut in cuie. Daca nu ii iese face schimb cu Iliescu, Tariceanu contra Geoana.
Mai rau ii pica lui Tariceanu. Va trebui sa dea ochii cu PSD si pretentiile nesimtite ale lui Geoana, care nu se va sfii sa ceara si camasa Braiconf de pe premier in contul mezaliantei de azi si de maine. Cocorii socialisti vor vrea portofele de ministri, buget social pe care sa-si ctitoreasca noua platforma electorala. Stau cu pliscul larg cascat bietii colportori. Sfarsitul anului vine impreuna cu decontul politic: liberalii vor trebui sa achite tuica lui Vacaroiu, PSD citronada comandata de Olteanu.
Guvernul va fi oficial responsabil pentru toate esecurile economice si administrative. Europa, aia pentru care semnaram, ne pregateste niste castane bine tintite: agricultura, Justitie, adminstratie. Nu cumva sunt temele de anul trecut, sau ne-a trecut un an pe la ureche? Pana si BNR a ratat tinta de inflatie, pe care Isarescu se jura ca o nimereste si cu ochii legati, dar pe care evita sa spuna ca ratat-o din cauza aliantei PSD-PNL.
Doar in cazul referendumului anul 2007 a fost unul perfect pentru toata lumea. Oricine, Presedintele, PNL, PD, UDMR, PSD, PRM, PC stau bine: unul luat si unul dat.
Altfel, uninominalul ramane pentru 2012, adica dupa alegerile din 2008, pentru ca tara aceasta este blestemata sa nu pupe anticipate nici cu Parlamentul in moarte cerebrala. Tare mi-as dori sa ma insel, dar de cand am prevazut ca un tampit ca Tariceanu va termina cursa cu ajutorul PSD si in ciuda tuturor capcanelor lui Basescu (va amintiti desenele animate cu pasaroiul cel smintit si coiotul buclucas?) nu mai bag degetele in priza pentru toti premiantii.