Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, a blocat abuziv mai multe lucrari de reabilitare a monumentelor istorice din Romania. Gestul acestuia vine la putin timp dupa ce Consiliul Europei a facut un plocon Romaniei, oferindu-i un credit de
Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, a blocat abuziv mai multe lucrari de reabilitare a monumentelor istorice din Romania. Gestul acestuia vine la putin timp dupa ce Consiliul Europei a facut un plocon Romaniei, oferindu-i un credit de peste 78 de milioane de euro pentru aceste modernizari. Se pare ca purcoiul de bani europeni a trezit idei oficialilor de la minister, care vor acum sa redirectioneze o parte din ei catre firmele lor de casa. Metoda aleasa este insa ilegala si ar putea avea drept consecinta pentru Romania pierderea intregii sume oferite de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Povestea banilor europeni care au luat mintile celor de la Ministerul Culturii incepe in februarie 2007, atunci cand Adrian Iorgulescu anunta ca este beneficiarul celui mai mare proiect de finantare din ultimii 18 ani. Era vorba de cei 78 de milioane de euro, pe care o banca europeana urma sa-i acorde tarii noastre, cu scopul finantarii reabilitarii a 23 de monumente istorice. Pe lista celor 23 de obiective intrau si unele la care se incepusera deja lucrarile, ca urmare a unor licitatii organizate un an mai devreme. Asa este si cazul Muz eului National de Istorie a Romaniei si Teatrul National „Lucian Blaga“ din Cluj. La vremea respectiva, cei de la minister au considerat importanta reconsolidarea acestora, identificand si alte surse de finantare decat cele europene.

Vestea sosirii banilor de la Consiliul Europei a schimbat radical atitudinea celor de la minister fata de acele lucrari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.