Omar Sharif, Antonio Banderas sau Gael García Bernal au incercat sa-i dea viata, pe ecran, lui Che Guevara. In 2008, Benicio del Toro o va face de doua ori.

Pina la „Jurnal de calatorie" din 2004 se spunea ca ecranizarea figurii revolutionare a lui Che Guevara era un proiect cinematografic sortit esecului. Incercarile de pina atunci nu dadusera mari rezultate: e greu de gasit un actor care sa dea credibilitate unui personaj legendar, ale carui repere biografice au fost de mult depasite de metafore si ideologizari.

In 1969, in plina perioada revolutionara, Richard Fleischer realiza la Hollywood filmul „Che!", care s-a dovedit ulterior un mare esec, mai ales pentru ca nimeni n-a crezut ca egipteanul Omar Sharif, vorbind in engleza, putea sa fie un Che latino-american. In plus, Jack Palance, in rolul lui Fidel Castro, oricit de multe trabucuri fuma in film, n-a convins pe nimeni. Mai ridicol insa a fost Che Guevara al lui Antonio Banderas in „Evita" (1996) al lui Alan Parker. Musicalul lui Andrew Lloyd Weber oferea o imagine deformata de showbizul de pe Broadway a celor doua figuri legendare argentiniene si nu s-a bucurat de prea mare succes in afara Statelor Unite.

Desi lipsit de schematismul peliculelor americane, sentimentalismul a ocupat un loc de frunte si in „Jurnal de calatorie" (2004), superproductia internationala regizata de brazilianul Walter Salles, cu mexicanul Gael García Bernal in rolul tinarului Ernesto, care in 1952 porneste, alaturi de prietenul sau Alberto Granado, intr-o calatorie prin America Latina, un drum initiatic refacut cu ajutorul jurnalului scris de viitorul revolutionar. Spre final insa, atunci cind personajele ajung la leprozeria din San Pablo, filmul capata o nuanta prea emfatica si fortata in imaginile tinarului medic care trece inot riul, punindu-si viata in pericol pentru a fi alaturi de bolnavi, adica o presupusa metafora a transformarii lui Ernesto in El Che.

Desi, pina acum, Gael García Bernal a fost de departe cel mai credibil Che Guevara din citi a oferit cinematografia, Hollywoodul va mai aduce, anul viitor, inca doua filme dedicate figurii celui mai cunoscut revolutionar al tuturor timpurilor. Steven Soderbergh nu s-a multumit totusi cu un singur film despre Guevara, asa ca a facut doua: „Argentinianul" si „Gherila", in ambele, rolul principal fiindu-i incredintat portoricanului Benicio del Toro. La rindul sau, scenarisul Terence Malick, care de obicei munceste ani intregi la fiecare proiect al sau - „The Thin Red Line" i-a luat aproape zece ani -, lucreaza neintrerupt la un script despre Che, bazat pe propria experienta de jurnalist de cind a scris despre campania lui Guevara in Bolivia.