Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, il acuza pe Mircea Cartarescu ca face parte din tabara lui Basescu si ca se apropie astfel de o gindire dictatoriala.

Bogdan Olteanu i-a transmis joi lui Mircea Cartarescu o scrisoare deschisa in care ii atrage atentia ca nu doreste sa fie desconsiderat ca si cetatean pentru simplul motiv ca nu impartaseste opiniile lui Traian Basescu. "Nu exista, domnule Cartarescu, cetateni buni si cetateni rai. Cetatenii care nu ii impartasesc opiniile lui Traian Basescu, cetatenii care nu va impartasesc opiniile dumneavoastra, ramin cetateni si atit. Cel putin de la caderea nazismului si comunismului incoace", a scris Bogdan Olteanu, citat de NewsIn. Scrisoarea lui Olteanu vine dupa ce, intr-un editorial publicat vineri in "Evenimentul zilei", scriitorul l-a catalogat pe liberal drept "un ins absolut penibil, nu doar in postura total nemeritata de presedinte al Camerei Deputatilor, ci si ca simplu cetatean".

"Stiu ca a renascut in Romania o scoala de gindire pe care eu am numit-o «carlista». Ea se bazeaza pe negarea importantei si a rolului institutiilor democratice (alegeri, partide politice, Parlament) pornind de la defectele oamenilor care le conduc vremelnic si pe credinta in liderul mesianic. Istoria ne-a aratat unde a dus carlismul unor intelectuali rafinati in perioada interbelica – la dictatura personala si la legionarism. Sper ca, dincolo de farmecul si stralucirea polemicii, sa ramineti in fond increzator in institutiile democratice, chiar daca nu va plac conducatorii lor. Macar pe acestia ii puteti schimba", a mai aratat Olteanu.

Pe de alta parte, intr-un comunicat remis NewsIn, PNCTD s-a "rafuit" cu un alt editorialist al EVZ, Horia-Roman Patapievici. In opinia taranistilor, Patapievici "este la ordinul lui Traian Basescu" si discrediteaza partidele istorice, apropiindu-se astfel de regimul comunist.