Democratii si liberal-democratii isi dau astazi ultima intalnire inainte de marea incolonare in partidul prezidential. Conducerile largite ale PD si PLD se reunesc dupa-amiaza la Palatul Parlamentului pentru a dezbate, fiecare cu propriii membri de
Democratii si liberal-democratii isi dau astazi ultima intalnire inainte de marea incolonare in partidul prezidential. Conducerile largite ale PD si PLD se reunesc dupa-amiaza la Palatul Parlamentului pentru a dezbate, fiecare cu propriii membri de partid, noile documente ce vor sta la baza viitorului PD-L. Inainte de congresele programate pentru sambata, fiecare partid va trebui sa voteze Statutul si Programul politic ale noului PD-L si Protocolul de comasare PD-PLD. Oamenii lui Stolojan sunt nemultumiti de formula juridica de „comasare prin absorbtie“ la care au ajuns negociatorii celor doua partide si spun ca tocmai aceasta formula i-a obligat practic sa-si insuseasca documentele democratilor ca baza pentru noul partid.

Fuziune in doua saptamani. De atat au avut nevoie liderii PD si PLD pentru a se decide sa-si uneasca fortele si sa demareze un nou proiect politic, o formatiune de centru-dreapta in care sa se regaseasca nu doar curentul popular, ci si cel crestin-democrat si liberal, dupa modelul curentelor politice existente in PPE. Liderul democrat Emil Boc a anuntat, din start, ca noul partid va fi afiliat la PPE. Pus in fata unificarii dictate, Stolojan a trebuit sa dea inapoi si sa-i mai tradeze inca o data pe liberalii care l-au urmat la „marea scindare“ din PNL (dupa retragerea din cursa prezidentiala din octombrie 2004, cand a lasat PNL fara prezidentiabil). La negocierile cu PD, liberal-democratii lui Stolojan au trebuit sa renunte la propriul Statut si la Programul politic pentru a le prelua pe cele ale democratilor.

PLD piere, dar nu se preda
Liberal-democratii sunt nemultumiti si de formula juridica de „comasare prin absorbtie“ la care au recurs echipele de negociatori si spun ca tocmai asta i-a obligat sa preia aproape in totalitate documentele democratilor. Potrivit unor surse din partid, PLD are obiectii fata de modul in care e reprezentat curentul liberal in noua formatiune, de modul de reprezentare in structurile de conducere, dar si de faptul ca viitoarele alegeri interne se vor desfasura pe motiuni, dupa modelul PD. Prevederea va da castig de cauza oricarui competitor care va candida pe o motiune populara, care din start va beneficia de mai multi sustinatori la nivelul liderilor de filiale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.