Procurorul General al Romaniei a obtinut de la CSM acordul pentru efectuarea unui control de fond al inspectorilor Consiliului la Sectia militara a Parchetului General. Marul discordiei dintre conducerea Ministerului Public si procurorii militari il
Procurorul General al Romaniei a obtinut de la CSM acordul pentru efectuarea unui control de fond al inspectorilor Consiliului la Sectia militara a Parchetului General. Marul discordiei dintre conducerea Ministerului Public si procurorii militari il constituie modul in care acestia s-au ocupat de anchetarea Mineriadei din 1990. Felul in care a fost instrumentat acest dosar a determinat, in cele din urma, reluarea cercetarilor referitoare la evenimentele din iunie '90 si, in consecinta, prelungirea sine die a termenului de solutionare definitiva a acestui dosar. In consecinta, Iliescu a castigat timp, insa aceasta „gura de oxigen“ data fostului presedinte l-ar putea costa functia pe actualul sef al Sectiei militare a Parchetului General.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus ieri efectuarea unui control de fond la sectia Parchetelor militare a Ministerului Public. Controlul a fost solicitat de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a considerat ca procurorii militari au tergiversat foarte mult solutionarea unor dosare importante. De fapt, decizia procurorului general a venit dupa ce solutia din dosarul „Mineriadei din 1990“ a provocat un scandal public in urma scoaterii de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu. „Avand in vedere marile deficiente constatate in acest caz, am cerut Consiliului Superior al Magistraturii efectuarea unui control de fond la sectia Parchetelor Militare, atat in structura centrala, cat si la toate structurile din teritoriu, pentru ca cele mai vechi dosare ale Ministerului Public sunt aici“, a precizat Kovesi.

In ceea ce priveste dosarul „Mineriadei din '90“, procurorul general a aratat ca eroarea judiciara in urma careia Iliescu a scapat de sub urmarirea penala a fost savarsita de seful procurorilor militari, Dan Voinea, cel care, de altfel, a si instrumentat acest dosar: „Urmarirea penala s-a inceput pentru o stare de fapt, iar dumnealui (Dan Voinea - n.r.) a prezentat invinuitului o alta invinuire si alta stare de fapt. Practic, invinuitul din acest dosar nu a luat la cunostinta faptele pentru care a fost invinuit“.

Nereguli in anchetarea lui Iliescu


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.