Pornind practic de la zero, in urma cu zece ani, investitiile rusesti in strainatate au ajuns in prezent la un total de 157 mld. de dolari, releva un studiu consacrat investitiilor internationale -  realizat de Şcoala de comert Skolkovo din Mos
Pornind practic de la zero, in urma cu zece ani, investitiile rusesti in strainatate au ajuns in prezent la un total de 157 mld. de dolari, releva un studiu consacrat investitiilor internationale - realizat de Şcoala de comert Skolkovo din Moscova, in colaborare cu Programul Columbai - citat de "Le Figaro". Numai in ultimii doi ani, activele din strainatate ale primelor 25 multinationale rusesti au crescut cu 2,5 mld. de dolari, apropiindu-se bine de 60 mld. dolari. De asemenea, releva studiul amintit, din 2004, exporturile celor 25 multinationale s-au dublat, atingand 200 mld. de dolari. Personalul rusesc ce lucreaza in strainatate a ajuns, si el, la o cifra impresionanta, de 130.000 de salariati. Cu toate acestea, specialistii rusi sunt de parere ca progresul rapid din ultimii ani in privinta investitiilor in afara granitelor nu-l egaleaza pe cel al noilor actori ai procesului de mondializare. Studiul releva indeosebi investitiile realizate anul trecut de China si India care, numai in Europa, au atins 60-70 mld. de dolari, fata de doar 10 mld. dolari in cazul intreprinderilor rusesti. Potrivit studiului, doar 2 dintre cele 25 de multinationale rusesti cele mai importante depasesc investitii de 10 mld. de dolari, iar 4 au peste 10.000 de salariati in exterior. Expertii lui Vladimir Putin considera insa ca multinationalele rusesti trebuie sa-si mareasca si mai mult activele din strainatate, invocand performantele in acelasi domeniu ale altor multinationale. Astfel, conform unui raport al CNUCED, grupul farmaceutic francez Sanofi Aventis, clasat pe locul al 22-lea intre investitorii mari ai lumii, controleaza tot atatea active in afara granitelor cat au cele 25 de multinationale rusesti. In plus, multinationalelor rusesti li se cere sa se orienteze mai mult spre investitii in active din industrii rentabile. Circa 53% din activele rusesti actuale in strainatate sunt detinute de patru societati specializate in hidrocarburi si doar 25% apartin unui grup de 9 companii siderurgice si miniere. Norilsk Nickel a facut o importanta achizitie, obtinand, pentru 6,2 mld. de dolari, grupul canadian LionOre. Mining vraz si Lukoil au facut, si ele, achizitii importante, pentru 2 mld. de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.