Ritmul de crestere a costurilor cu forta de munca in Romania s-a redus usor in trimestrul al treilea, la 23,2%, dar continua sa ocupe locul doi in clasamentul statelor UE, dupa Letonia, unde avansul a fost de 30%, si depasind de peste sase ori media
Ritmul de crestere a costurilor cu forta de munca in Romania s-a redus usor in trimestrul al treilea, la 23,2%, dar continua sa ocupe locul doi in clasamentul statelor UE, dupa Letonia, unde avansul a fost de 30%, si depasind de peste sase ori media celor 27 de state membre, potrivit Eurostat, citat de Mediafax. In intervalul iulie-septembrie, costurile suportate de angajatori pentru forta de munca au crescut cu 23,2% comparativ cu perioada similara din 2006, ritm usor mai lent decat cel de 24,3% inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an, se arata intr-un raport al Biroului de statistica al UE. In Romania, costurile cu forta de munca din sectorul serviciilor au avansat cel mai rapid comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 26,1%. Ritmul de crestere a costurilor cu forta de munca din constructii si din industrie a fost de 25,2%, respectiv de 20,5%, deoarece pe piata muncii se observa tot mai mult lipsa muncitorilor calificati si a specialistilor din domeniul constructiilor, ajungandu-se astfel la o veritabila criza a fortei de munca, ce e cauzata de cresterea fara precedent a cererii din partea firmelor de constructii de pe piata interna, pe de o parte, si de migratia catre tari din Uniunea Europeana, pe de alta parte. Cum si pe piata muncii functioneaza aceleasi principii ale cererii si ale ofertei, asistam in ultimul timp la cresterea veniturilor lucratorilor in constructii si industrie. La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, avansul mediu al costurilor cu forta de munca a fost de 3,7%, comparativ cu cresterea de 3,2% inregistrata in trimestrul al treilea al anului trecut.
Cele mai mici avansuri ale costurilor suportate de angajatori cu forta de munca in trimestrul al treilea au fost raportate in Germania (0,9%) si Finlanda (1,9%). La nivelul Uniunii, costurile cu forta de munca din industrie, constructii si din sectorul serviciilor au avansat cu 3,4%, 5,3%, respectiv 3,6%. Costul total al fortei de munca include doua componente, salarii si alte beneficii platite angajatilor, precum si cheltuieli care nu au legatura directa cu salariile, cum ar fi contributiile sociale. Cresterea salariilor si a celorlalte beneficii acordate angajatilor a variat intre 1,5% in Germania si un maxim de 29,9% in Letonia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.