Interviul luat de ZIUA profesorului Giurescu, in care acesta dezvaluie din prefata sa, a fost deja pus sub o lupa dusmanoasa. Cu istoria evreilor lucrurile stau cam asa: toata lumea se pricepe dar nimeni nu s-a incumetat, in ultimul mileniu, sa scri
Interviul luat de ZIUA profesorului Giurescu, in care acesta dezvaluie din prefata sa, a fost deja pus sub o lupa dusmanoasa. Cu istoria evreilor lucrurile stau cam asa: toata lumea se pricepe dar nimeni nu s-a incumetat, in ultimul mileniu, sa scrie un tom complet care sa consume subiectul.
Primul care a indraznit sa scrie un soi de istorie a evreimii-romane era un amarat de tambalagiu din Iasi, care si-a luat pseudonimul aristocratic de Iacov Psantir, pentru ca in ebraica, in anul 1871, cand Iacov si-a scris opul, nu exista un cuvant care sa denumeasca tambalul. Iacov Psantir a adunat banut cu banut si asa a vazut lumina tiparului istoria sa despre evreii din Tarile Romanesti, carte care avea titlul in ebraica, si textul in limba idis. Dupa Psantir au venit carturarii evrei Iuliu Barash, fratii Mozes si Elias Schwartzfeld, M. A. Halevi, presedintele Federatiei, avocatul Wilhelm Filderman, pana la istoricii universitari S. Sanie, Ladislau Gyemant, Victor Neumann, Andrei Oisteanu, Harry Kuller, Lya Benjamin, Liviu Rotman, Alfred Harlaoanu si rabinii J. I. Niemerower, Carmilly-Weinberger, Al. Safran si Moses Rosen. Acestia au scris in romaneste, dar niciunul dintre ei nu s-a incumetat sau nu au avut ragazul sa scrie o istorie a evreilor de la "inceputuri si pana astazi".
La batranete, am fost tentat sa scriu o asemenea istorie. Nu am pretentia istoricului titrat, sunt doar un impatimit al istoriei, si m-am ferit cu strasnicie sa dau de inteles ca ma plasez in niscaiva competitie cu adevaratii istorici. Am trait de mic copil in mijlocul steitl (targusorul evreiesc), am invatat la heider (scoala viitorilor rabini) si intr-un liceu evreiesc am invatat istorie si literatura evreiasca si ce inseamna sionismul. Apoi m-a smintit si pe mine, ca pe multi alti adolescenti si tineri evrei, nebunia comunista. Istoria evreimii-romane nu mi-e straina, nu a fost nevoie s-o invat din carti, am trait-o! Am scris aceasta istorie ca pe-o datorie pe care trebuia s-o achit tribului in mijlocul caruia am trait si continui sa visez. Nu sunt iertat ca am indraznit acest lucru. Si mai ales nu sunt iertat pentru ca in anumite segmente de istorie evreiasca am opinii oaresicum "neortodoxe". E poate ceea ce i-a placut in cartea mea - cu o coperta de Victor Roncea -, si dlui academician prof. dr Dinu C. Giurescu, care, e stiut, nu suporta papagalismul. Scrie dl. profesor Giurescu: "Am fost interesat de cele doua volume ale "Istoriei Evreilor din Romania" scrise de Tesu Solomovici, un fiu al obstii evreo-romane. El nu vrea sa probeze nimic, povesteste doar, si o face cu talent. De-a lungul timpului, multe clisee si intoxicatii au deformat scrierile despre lumea evreimii-romane. Istoria dlui Tesu Solomovici este o carte sincera, patima si manipulatia nu-i intuneca spiritul".
Va multumesc, domnule profesor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.