"Orbitor. Aripa dreapta", ultima parte a trilogiei scrise de Mircea Cartarescu, a fost aleasa "Cartea anului 2007", miercuri seara, la Clubul Prometheus, de catre Fundatia Anonimul si revista Romania literara, informeaza Mediafax. La obtinerea premiu
"Orbitor. Aripa dreapta", ultima parte a trilogiei scrise de Mircea Cartarescu, a fost aleasa "Cartea anului 2007", miercuri seara, la Clubul Prometheus, de catre Fundatia Anonimul si revista Romania literara, informeaza Mediafax. La obtinerea premiului, Mircea Cartarescu a marturisit: "Vreau sa cer iertare celorlalti nominalizati, vreau sa-l asigur pe Nicolae Manolescu ca am ramas acelasi, din momentul in care m-a cunoscut. Nu sunt decat un poet, de asta si astazi mi se par niste zei prozatorii. Am incercat intotdeauna sa ma tin de cuvant, de promisiunea pe care am facut-o lui Nicolae Manolescu cu prima cronica pentru prima mea carte. Atunci n-am avut de ales, stiam ca trebuia sa ma tin de o promisiune pe care nu am facut-o eu". Juriul, condus de Nicolae Manolescu si format din Ioana Parvulescu, Marina Constantinescu, Adriana Bittel, Gabriel Dimisianu si Alex Ştefanescu, a acordat castigatorului un premiu de 10.000 de lei, oferit de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul. Ioana Parvulescu a enumerat cateva motive pentru care ii place romanul lui Cartarescu, cum ar fi faptul ca este un proiect extrem de riscant, pentru ca, daca-l deschizi, nu-l mai inchizi, pentru ca e convingator, pentru ca nu are nimic "provincial, caznit", pentru umor si tragism, pentru ca are "totul" si pentru ca este "Levantul in proza al lui Mircea Cartarescu". Alex Ştefanescu a vorbit, la randul sau, despre "Jiquidi", de Nicolae Breban, volum nominalizat si el la premiul Cartea Anului 2007, spunand ca este un roman care "aduce in prim-plan un personaj malefic, Jiquidi, reprezentativ pentru ce se intampla in societatea romaneasca". De asemenea, Marina Constantinescu a citit un extras dintr-un alt volum nominalizat, "Cartea Psalmilor" de Şerban Foarta, afirmand ca, prin aceasta carte, autorul incearca un exercitiu de a se regasi pe sine pe un altfel de drum. Un alt nominalizat la premiu a fost Ioan Lacusta, cu romanul "Luminare", despre el vorbind criticul literar Gabriel Dimisianu. "Ioan Lacusta vine cu acest roman, un roman puternic, foarte elaborat si foarte interesant, cu aceasta formula in text, realista si textualista", a mai spus criticul. Pe langa nominalizarile amintite, alti aspiranti la premiul "Cartea Anului" au fost: Gheorghe Parusi cu "Cronologia Bucurestilor" si Dan Stanca, autorul "Noptii lui Iuda". In 2006, Cartea Anului a fost desemnata "Mircea Eliade. Prizonierul istoriei", de Florin Ţurcanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.