Urmatoarea etapa va consta in ratificarea documentului de catre statele membre
Nu exista o data limita, dar termenul avansat este jumatatea anului 2009Tratatul pentru reformarea blocului comunitar a fost semnat ieri de catre liderii din Uniunea
Urmatoarea etapa va consta in ratificarea documentului de catre statele membre
Nu exista o data limita, dar termenul avansat este jumatatea anului 2009Tratatul pentru reformarea blocului comunitar a fost semnat ieri de catre liderii din Uniunea Europeana. Ceremonia s-a desfasurat la Manastirea „Jeronimos”, locul unde, in 1985, a fost semnat Tratatul de aderare a Portugaliei la Uniunea Europeana. Se pune astfel capat unui proces de reforma dificil, care a durat aproape 10 ani.
De la festivitatile de ieri, marele absent a fost premierul britanic Gordon Brown, care a anuntat ca a fost retinut in tara si va semna tratatul mai tarziu, in cursul serii. Din partea Romaniei au fost prezenti presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe Adrian Cioroianu.Irlanda da emotii UETratatul de la Lisabona intra in vigoare doar daca este ratificat de toate cele 27 de state membre. Cu exceptia Irlandei, toate tarile au optat pentru ratificarea in cadrul Parlamentelor nationale. Olanda, Danemarca si Marea Britanie au avut, de asemenea, posibilitatea sa apeleze la consultari populare pentru aprobarea Tratatului, insa au renuntat la aceasta varianta. Astfel se spera ca se va evita o situatie similara celei din 2005, cand Constitutia care a precedat tratatul a fost respinsa la referendumurile din Franta si Olanda. Irlanda da insa emotii oficialilor de la Bruxelles.
Desi irlandezii sunt in general perceputi ca eurooptimisti, sondajele facute la nivel national in ultima perioada arata ca 62% dintre cetateni sunt indecisi in privinta noului tratat al UE. Potrivit EUobserver, acest lucru creeaza o oarecare neliniste in randul oficialilor de la Bruxelles. Unii diplomati au sugerat chiar ca in timpul campaniei pentru referendum sa fie evitate discutiile despre unele subiecte mai sensibile din textul tratatului. Printre acestea se numara politica de aparare, avand in vedere politica traditionala de neutralitate dusa de Irlanda. De altfel, temerea este justificata intrucat exista si un precedent. In anul 2001, irlandezii au votat impotriva Tratatului de la Nisa, in principal din cauza temerilor privind neutralitatea statului. Guvernul de la Dublin a reusit sa ratifice tratatul respectiv abia in 2002, dupa un nou referendum. Zilele trecute, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lansat un apel catre Irlanda "sa arate angajament fata de Uniune" si sa ratifice tratatul.Principalele puncte ale acordului UELiderii UE vor alege un presedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani si jumatate, in schimbul actualei presedintii semestriale. Tratatul va infiinta puternica functie a noului sef al diplomatiei europene. Acesta va fi raspunzator in fata Guvernelor nationale si va gestiona bugetul de ajutoare externe al CE.
Statele membre vor beneficia de o clauza de aparare reciproca, dupa modelul NATO, in cazul in care vreunul dintre ele este atacat.
Din anul 2014, votul se va baza pe sistemul "dublei majoritati", care necesita acordul a 55 la suta din statele membre, reprezentand 65 la suta din populatia UE, pentru adoptarea unei decizii.
In comparatie cu proiectul de Tratat constitutional, respins prin referendum de francezi si olandezi, noul tratat elimina referintele la o Constitutie a UE si simbolurile precum drapelul sau Imnul european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.