Limitele umane sunt uneori nebanuite chiar si de catre specialisti. Un caz aparte il reprezinta aradeanul Valentin Maxim. El a ajuns sa fie declarat de federatia de specialitate cel mai bun luptator cu o singura mana din Romania. Dupa mai multi ani i
Limitele umane sunt uneori nebanuite chiar si de catre specialisti. Un caz aparte il reprezinta aradeanul Valentin Maxim. El a ajuns sa fie declarat de federatia de specialitate cel mai bun luptator cu o singura mana din Romania. Dupa mai multi ani in care a practicat artele martiale, o intamplare nefericita l-a obligat sa uite tot ce a invatat inainte si sa o ia de la capat.


"Practic Kung-Fu de aproape cinci ani. In total, am 10 ani de arte martiale. Am facut mai multe stiluri, dar Wing Tsun Kung-Fu este cel mai bun pentru mine", spune tanarul de 22 de ani. Pana sa se consacre, a practicat mai multe stiluri. El a fost obligat sa adopte acest mod de lupta dupa ce a ramas fara o mana, in urma unui eveniment de care prefera sa nu vorbeasca prea mult. "Am suferit un accident foarte grav in anul 2000, la o macelarie, unde lucram cand eram la scoala". De atunci a inceput alt tip de antrenamente si participa la turnee din strainatate. A reusit sa atinga gradul sapte de instructor in Wing Tsun Kung-Fu. Acum, el incearca sa adune bani pentru a participa la un turneu international organizat la Viena, la finalul lunii octombrie. Un eventual succes acolo i-ar aduce si gradul opt de instructor.


Are propria scoala de luptePe Valentin Maxim, nenorocirea nu l-a distrus, chiar daca s-a adaugat la alte greutati cu care avea de luptat. El trebuie sa se descurce singur, parintii sai fiind divortati. "Sunt un om tare. Trebuie sa mergi inainte si nu trebuie sa cedezi niciodata in fata greutatilor. Stau cu chirie. Asta este. Trebuie sa treci peste toate", constata Valentin. Dupa obtinerea gradului sapte, in urma cu un an, el si-a deschis propria scoala de Wing Tsun Kung-Fu. "Sunt instructor la Pecica. Am elevii mei si am scos deja doi cu performante". In paralel, colaboreaza cu un alt prieten, Sebastian Dumitrache, care preda acelasi stil la Scoala Generala nr. 5 din Arad. Modul de convingere pentru cei ce doresc sa se inscrie sunt demonstratiile. Cei doi, ajutati de un practicant avansat care este folosit pe post de adversar, ofera sistematic celor interesati mostre din acest tip de lupta. "Eu am antrenamentul necesar sa primesc astfel de lovituri. Un incepator n-ar putea rezista", spune Ioan Deceanu, cel desemnat sa incaseze.


Provocat de batausi pe stradaStatutul de instructor in arte martiale nu i-a adus numai respect lui Valentin Maxim, ci si protectie, el fiind deseori provocat pe strada sau chiar in sala de diferiti batausi de profesie. "Te mai bruscheaza, dar in viata trebuie sa sa fii un om modest, linistit si sa eviti astfel de situatii. Daca esti un om bun, Dumnezeu nu te lasa sa fii infrant. Am mai si castigat, am mai si primit. Asta este. Chiar la Pecica au venit la antrenament unii, dar le-am aratat ca nu am scapari. Au incercat sa ma surprinda, dar nu au reusit, pentru ca noi practicam arta omului inteligent". Acum se pregateste pentru participarea la turneul vienez, unde spera sa-i intalneasca pe cei mai buni luptatori din lume in stilul Wing Tsun Kung-Fu.


Arta lui Bruce LeeWing Tsun Kung-Fu este un stil derivat din scoala chineza de Kung-Fu, una dintre cele mai vechi din lume. Kung-Fu este un nume generic, care cuprinde nenumarate stiluri de lupta, atat cu mainile, cat si cu picioarele, precum si cu diferite arme. Varietatea si complexitatea tehnicilor este foarte mare si o clasificare a stilurilor nu poate fi realizata. Pana la deschiderea Chinei spre economia de piata, Kung-Fu era interzis, fiind considerat o ramasita feudala. Un rol important in cunoasterea acestei scoli in lume l-au avut filmele "made in Hong Kong", realizate de cunoscutul maestru si actor Bruce Lee (1940-1974). Wing Tsun Kung-Fu a dezvoltat tehnicile de lupta pentru autoaparare, fiind insa interzis in competitiile sportive din Romania, deoarece se bazeaza pe lovituri de o violenta ridicata.


"Mi-a placut de mic Bruce Lee. Am vazut filmele cu el. Asa m-am indreptat spre Wing Tsun Kung-Fu".
Valentin Maxim, luptator cu o singura mana

"Pe timpul demonstratiilor nu simti loviturile. Poate a doua zi. Daca ti-ai facut pregatirea necesara, nu mai simti. E ca un fel de masaj".
Ioan Deceanu, 23 de ani, practicant consacrat, care pe timpul demonstratiilor este folosit pe post de "adversar incasator"

"Practic acest stil de cinci ani si am fost calificat de un maestru in artele martiale. Am ajuns la nivelul 10 al instructorului. Pentru Romania e mare, dar la nivel international - nu".
Sebastian Dumitrache, 17 ani, instructor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.