Proiectul noului Cod de procedura civila, prezentat joi de ministrul Justitiei, prevede ca, in cazul in care sotii sint de acord si nu au copii minori, divortul se pronunta la Starea Civila.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a pre
Proiectul noului Cod de procedura civila, prezentat joi de ministrul Justitiei, prevede ca, in cazul in care sotii sint de acord si nu au copii minori, divortul se pronunta la Starea Civila.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a prezentat joi schita noului Cod de procedura civila care va intra luna viitoare in dezbatere publica. Actul normativ este astfel conceput incit sa reduca durata excesiva a proceselor. Una dintre cauzele pentru care nu va mai fi nevoie de apelarea instantei este divortul cu acordul ambilor soti, in situatia in care nu au copii minori. In acest caz, procedura divortului se va reduce la anuntarea, de catre cei doi soti, a ofiterului Starii Civile, procedeu intilnit in UE, in special in tarile nordice.

Codul de procedura civila mai introduce un filtru de analiza a cererilor de chemare in judecata, iar daca acestea nu sint corect intocmite, judecatorii ii pun in vedere reclamantului sa-si completeze actul. Daca acesta nu se conformeaza, procesul nu se declanseaza. Avantajul acestei prevederi ar fi, in opinia lui Chiuariu, multiplu, in sensul ca reduce incarcatura instantelor, dar ofera si consultanta juridica gratuita celor care intenteaza procese. O alta modalitate de reducere a proceselor va fi procedura citarii prezumate, adica partile trebuie citate obligatoriu doar la primul termen, iar daca se prezinta, se prezuma ca acestea cunosc urmatorul termen, deci nu va mai fi nevoie sa fie citate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.