Pe langa filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", la aceeasi categorie au mai fost nominalizate filmele "The Diving Bell and Butterfly", "Vanatorii de zmeie / The Kite Runner", "Lust, Caution" si "Persepolis".
Anul trecut, Globul de Aur pentru c
Pe langa filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", la aceeasi categorie au mai fost nominalizate filmele "The Diving Bell and Butterfly", "Vanatorii de zmeie / The Kite Runner", "Lust, Caution" si "Persepolis".
Anul trecut, Globul de Aur pentru cel mai bun film strain a fost obtinut de filmul "Scrisori din Iwo Jima/Letters From Iwo Jima" de Clint Eastwood. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este povestea a doua studente caministe, desfasurata intr-o singura zi, in 1987, cand Gabita (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), cauta sa faca un avort - ilegal la acea vreme. "O poveste despre decizii, raspunderi si alegeri in viata, despre solidaritate si prietenie, in contextul epocii de atunci", dupa cum a declarat Cristian Mungiu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. Cristian Mungiu s-a nascut la Iasi in 1968, a lucrat ca profesor si jurnalist pana in 1994, iar in timpul facultatii a fost asistent de regie la diverse productii straine turnate in Romania.
Dupa absolvire, in 1998, a regizat el insusi scurtmetraje, iar primul lui lungmetraj, "Occident", a avut premiera la Cannes in 2002, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs. Acest film a primit, printre altele, premiul publicului la Festivalul de la Salonic, premiul FIPRESCI la Sofia, Marele Premiu al Festivalului de la Mons, Belgia, si cinci distinctii din partea Uniunii Cineastilor din Romania. Totodata, acest lungmetraj de debut i-a adus regizorului Premiul Prometheus pentru Opera Prima in 2003. Alte filme nominalizate la Globurile de Aur sunt "Gangster american" la categoria "cel mai bun film - drama". La aceeasi categorie au mai fost nominalizate "Atonement", "Eastern Promises", "The Great Debaters", "Michael Clayton", "Nu exista tara pentru batrani" si "There Will Be Blood". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.