Dupa 10 ani de reforme in educatie, ajungem la concluzia ca era mai bine inainte. Nu pentru ca ar fi fost, ci pentru ca am ajuns intr-o fundatura.

Nu e birocratie, nici prostie. In Romania, lucrurile astea sint la rang de arta. Peste citiva ani, pe masura ce lucrurile se vor sedimenta, le vom putea privi cu incintare. Nu relaxare, incintare! Totul depinde doar de abordare.

Varianta birocratica: elevii de a saptea si a opta dau teze. Aceleasi teze pentru toti. Incep la 12. Subiectele se extrag la 8.30. Asa s-a gindit un intelept, ca e nevoie de timp ca informatia sa ajunga de la centru pina la cel mai indepartat catun, care poate ca n-are Internet. In trei ore si jumatate, se face transmisie, autentificare, procesare, transport si distributie. Totul, in cea mai deplina discretie. Citeva sute de profesori din aparatul de lucru au semnat ca feresc subiectele de ochii rau interesatilor, chiar de-ar fi vorba de loazele lor repetente, cu pretul propriei raspunderi.

Varianta pedagogica: scolarii vin pregatiti si iau note mari. Se lauda ca au stiut subiectele si ca le-au facut cu profesorii de la clasa cu putin inainte. Se bucura ca le iese medie mare. Cica sa mearga pe burta, ca a zis ministrul ca daca vede vreo declaratie scrisa ia masuri. Oricum, e probabil ultimul tren. S-ar putea ca de la anul sa dea examen de admitere la liceu, la fel ca parintii lor. Zice unul de prin minister ca asa n-o sa mai prinda toti loc in liceu la oras. Parintii se bucura in oricare situatie. Anul asta ca le intra copiii la licee bune, la anul ca mai scutesc din cheltuieli.

Varianta cinematografica: microbuz. Nou. Hirtoape din loc in loc si manele in surdina. Suplinitorul de mate si secretarul de la prefectura impart, azi, hirtii. „Cica puteau sa le dea pe radio, da’ au zis ca-i mai bine asa". Sint subiecte de teza pentru aia mici.

„- Auzi, ba, stii sa le faci? - Da! -Fie-mea da si ea azi...". Cadrul se muta intr-o clasa de patru pe patru. „Deci la punctul unu... varianta este... ati bagat la cap? Hai, copii, daca ati fost putin atenti, o sa luati toti note mari, sa va bage ai vostri la liceu. Sinteti cei mai buni! Deci, cit fac doi, cit meritati, ori cinci, cit v-am dat pina acum ca sa va trec? Bravo! Zece!"