Pescuitul in ghiolurile Deltei este o loterie in aceasta perioada.

Mai toti cei veniti din Delta spun acelasi lucru: apele tulburate de vinturi si de viituri taie apetitul cumetrelor dintoase si le pune pe fuga. Unde? Numai ele stiu!
Pescuitul in ghiolurile Deltei este o loterie in aceasta perioada.

Mai toti cei veniti din Delta spun acelasi lucru: apele tulburate de vinturi si de viituri taie apetitul cumetrelor dintoase si le pune pe fuga. Unde? Numai ele stiu! Citeodata se intimpla sa aflam si noi.

Iata ca sintem in decembrie si iarna - cea adevarata, nu aia cu fite, de Sinaia - se codeste sa inghete apele Deltei. Crivatul venit de la rusi nu prea da semne ca ar sufla prea curind peste acoperisurile din stuf ale lipovenilor. O ploaie ici-colo. O ceata sau o zburleala de vint agatata prin salciile incilcite. Pe scurt: vreme de stiuca. Asa ca suiti in barca si dati-i bataie spre canalul Caraorman, fie ca veniti dinspre Litcov, fie dinspre Sulina, dupa cum v-ati gasit adapostul, prin Crisan sau pe la Uzlina. Chiar si un incepator in ale haiducelii deltaice nu se poate rataci aici. Pe partea stinga, cum mergeti spre satul Caraorman, veti zari un indicator care atrage atentia turistilor ca se afla in dreptul canalului Vatafu.

Intrind pe acest canal nu aveti decit sa mergeti inainte, urmind un traseu liniar, care taie japsa Doha, pentru a intra brusc in largimile lacului Vatafu, unde veti da mai mult ca sigur piept cu vintul si cu valurile. Nu ezitati si mergeti spre capatul din nord, acolo unde apa este in general limpede si frecventata de stiuci. Pescuiti la marginea plaurilor care formeaza malurile virtuale ale acestui lac sau dati tircoale insulelor - fragmente hoinare ale acelorasi plauri inselatori. Apa este destul de adinca sa folositi voblere, oscilante si chiar jiguri. Insistati acolo unde flerul va spune ca aveti sanse de izbinda ori cautati noi locuri, caci numai cine nu renunta cistiga.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.