Oren David, ambasadorul Israelului in Romania, a acordat primul interviu de la numirea sa la post pentru ziarul Cotidianul.Relatiile dintre Romania si Israel nu au fost niciodatamai bune, crede Oren David Ce vi s-a parut cel mai surprinzator in Romania? Cind am ajuns, am fost impresionat de progresele facute de aceasta tara intr-un timp relativ scurt, gradul de sofisticare la care s-a ajuns, nivelul inalt de occidentalizare din orase. M-au impresionat placut prietenia oamenilor, caldura pe care o emana si politetea lor. Mi-a mai placut faptul ca, spre deosebire de alte tari din aceasta regiune, au fost pastrate parcurile in Bucuresti, zonele verzi.

In domeniul relatiilor dintre Romania si Israel ati realizat schimbari?

Relatiile dintre tarile noastre sint unice, deoarece Romania este singura tara din partea aceasta de lume care a mentinut relatiile cu Israelul neintrerupt, de la crearea statului nostru, in 1948. Sper ca in prima parte a anului viitor sa eliminam si necesitatea vizelor pentru romanii care vor sa viziteze Israelul. Acum relatiile noastre sint mai bune ca niciodata, deoarece se bazeaza pe numeroase elemente comune: politice si geostrategice, economice, culturale, pe relatii etnice. Comunitatea ce provine din Romania este a treia ca numar din Israel, 450.000 de persoane.

In ce domenii au investit in principal israelienii in Romania?

Investitiile israeliene in Romania incep in cer si se termina sub pamint. Spun ca incep in cer, referindu-ma la satelitul israelian Amos pentru telecomunicatii, care ofera servicii pentru diverse firme de telecomunicatii din Romania. Sub pamint, firmele israeliene ofera servicii de management al apei. Cea mai mare firma israeliana de comunicatii si-a mutat in 2000 in Romania centrul de cercetare, deoarece a gasit aici oameni bine pregatiti. Numeroase marci cunoscute in Romania sint israeliene: firma de cafea Elite, Tnuva - lactate, Kenvelo - imbracaminte (numele insemnind „da si nu" in ebraica), Prigat. In sectorul financiar, banca Leumi are deja 36 de filiale in Romania, desi s-a deschis doar anul trecut.

Sinteti multumit de pasii facuti de Guvernul roman in privinta recunoasterii Holocaustului din Romania?

Guvernul roman a facut foarte multe in acest sens, s-a infiintat Centrul Wiesel pentru monitorizarea antisemitismului. A fost instituita Ziua comemorarii Holocaustului, 9 octombrie. Ceea ce nu s-a facut inca este construirea unui memorial in Bucuresti pentru comemorarea victimelor Holocaustului. In plus, nu s-au facut inca pasii necesari pentru implementarea legislatiei ce pedepseste atitudinile antisemite. Ma refer la exprimarile antisemite ale unor profesori (si este cu atit mai trist, deoarece este vorba de oameni educati) care sustin ca in Romania nu a avut loc un Holocaust, desi mai exista inca supravietuitori si martori, atit evrei, cit si ne-evrei, care confirma faptele. Guvernul nu a luat nici o masura impotriva respectivilor profesori, in ciuda existentei unei legi foarte dure.

Credeti ca Romania s-ar putea implica mai mult, ca parte a UE, in procesul de pace din Orientul Mijlociu?

Asteptam din partea Romaniei, precum si din partea altor prieteni ai Israelului sa reprezinte o voce mai puternica in favoarea noastra. Israelul a cedat deja foarte mult, s-a retras din Fisia Gaza, din Liban, si ce am primit in schimb? Hamas a ocupat cu forta Fisia Gaza, de unde se lanseaza atacuri cu rachete impotriva civililor israelieni, acelasi lucru s-a intimplat cu Hezbollahul, in Liban. Ne-am fi asteptat ca UE sa fie mai intelegatoare fata de Israel si ca prietenii nostri din UE sa influenteze pozitia Uniunii, avind in vedere concesiile facute. Si in cazul ONU, ne-am astepta ca prietenii nostri sa se ridice in apararea noastra atunci cind anumite grupuri de tari incearca sa atace Israelul prin anumite rezolutii unilaterale, fara a lua in considerare suferinta civililor israelieni. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, de exemplu, a dat anul trecut 11 rezolutii impotriva Israelului, singura democratie reala din Orientul Mijlociu, nu impotriva Hamasului, nici a Hezbollahului, nici a Iranului, unde sint omorite cu pietre femeile acuzate de adulter.

Vizitati site-ul ambasadei Israelului: www.cotidianul.ro/select