Trei prevederi din Legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala (CC). Aceasta a fost sesizata de seful statului. In aceste conditii, Parlamentul es
Trei prevederi din Legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala (CC). Aceasta a fost sesizata de seful statului. In aceste conditii, Parlamentul este obligat sa puna Legea in acord cu decizia CC. Liberalul Bogdan Olteanu avertizeaza ca, daca Parlamentul va tergiversa adoptarea modificarilor impuse de Curte, Guvernul ia in calcul varianta promovarii uninominalului prin Ordonanta de Urgenta. Presedintele s-a aratat, dupa anuntul CC, dispus sa promulge orice varianta de uninominal, daca aceasta este constitutionala. Basescu s-a lansat intr-un atac furibund la adresa lui Cristian Parvulescu, promotor al uninominalului asumat de Guvern.
Textele declarate neconforme cu legea fundamentala se refera la listele suplimentare. Prima dintre prevederile declarate neconstitutionale spune ca: "separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national care va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale". Acelasi articol mai stipuleaza ca "lista nationala a fiecarui partid va ordona candidatii partidelor si va contine in coloane separate: numele si prenumele candidatului, precum si apartenenta politica a acestuia", iar "lista va fi folosita pentru desemnarea reprezentantilor in Parlament doar in situatia in care numarul de voturi valabil exprimate dobandite ii permit sa obtina, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decat numarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale". "Lista nationala suplimentara a fiecarui partid politic, alianta politica sau electorala se depune la Biroul Electoral Central si va fi afisata in toate sectiile de votare", mai arata articolul invocat. Al doilea text criticat prevede ca "In situatia in care un partid politic, alianta politica sau alianta electorala obtine la nivelul unei circumspcriptii electorale un cat electoral care este superior numarului total de candidati din circumscriptia respectiva, se va proceda la atribuirea de mandate catre persoanele de pe lista nationala suplimentara, in ordinea de pe lista intocmita de competitorul electoral respectiv".
Criticile Curtii
Aceste doua prevederi au fost declarate neconstitutionale pe motiv ca prevederile nu pot fi disociate - intrucat instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare de catre partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale, fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct, nemijlocit de catre alegatori, contravenind astfel articolului 62, alineatul 1 din Constitutie, care obliga la alegerea directa a Parlamentului.
Cat priveste ultimul text declarat neconstitutional, acesta defineste ce se intelege prin "alegeri organizate in cazul incetarii inainte de termen a mandatului sau dizolvarii inainte de termen a organului ales sau in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale". Juristii Curtii au stabilit ca aceasta formulare se "adauga la prevederile constitutionale" ale articolului 89 privind dizolvarea Parlamentului, introducand posibilitatea de organizare a alegerilor parlamentare anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale. In aceste conditii, legea nu poate fi promulgata de presedinte, urmand sa fie trimisa Parlamentului spre reexaminare, pentru a pune actul normativ in acord cu decizia Curtii.
Guvernul ia in calcul Ordonanta de Urgenta
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a a anuntat ieri ca daca introducerea votului uninominal este tergiversata, Guvernul ar putea emite o ordonanta de urgenta in acest sens. "Daca tergiversarile dintr-o parte sau dintr-alta persista sa impiedice organizarea alegerilor parlamentare in sistem uninominal, exista posibilitatea ca Guvernul sa-si asume din nou politic introducerea votului uninominal, eventual prin emiterea unei ordonante de urgenta in acest sens", a afirmat Olteanu, citat de Mediafax. El a mai spus ca a luat la cunostinta de decizia Curtii Constitutionale si ca asteapta sa fie redactata motivatia si sa fie trimisa Parlamentului. "De indata ce o vom primi, vom sesiza Comisia de Cod Electoral, care intr-o zi sau doua sa faca un raport prin care sa propuna modificarile solicitate de Curtea Constitutionala. Dupa acea, decizia va fi luata in Camerele reunite, unde amendamentele solicitate de CC sa fie dezbatute si sa se dea vot final pe textul de lege", a explicat Olteanu. (Anca HRIBAN)
Atac la Parvulescu si Olteanu
Presedintele Traian Basescu i-a adus critici foarte dure lui Cristian Parvulescu pentru modul in care a fost elaborata legea uninominalului pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Mai mult, atacul disproportionat al lui Basescu a vizat si familia politologului.
Principala acuza adusa lui Parvulescu este ca fostul presedinte al Asociatiei Pro Democratia a contribuit cu buna stiinta la elaborarea unei legi neconstitutionale care sa contribuie la esecul referendumului din 25 noiembrie si, in ultima instanta, la blocarea reformei sistemului electoral din Romania. Basescu a catalogat legea drept "o minciuna" promovata de catre Guvern si Parvulescu. "Marea surpriza este domnul Parvulescu. Este o mare dezamagire, un om in care am crezut. Nu pot crede ca n-a stiut ce face", a spus Basescu. Acesta a adus in discutie si locul de munca al sotiei fostului presedinte al APD. "Am sa-l cred pe domnul Parvulescu si analizele lui atunci cand sotia dumnealui nu o sa mai lucreze la Guvern", a adaugat seful statului. Acesta a sustinut ca asumarea raspunderii Guvernului la patru zile dupa emiterea decretului de convocare a referendumului pentru uninominal a contribuit la esecul plebiscitului din 25 noiembrie. In consecinta, Parvulescu este considerat complice la esecul lui Basescu.
"Un jalnic exponat"
O alta tinta a furiei prezidentiale a fost presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu care a fost etichetat de Basescu drept "un jalnic exponat al tinerei generatii de politicieni". Cristian Parvulescu a declarat pentru Mediafax ca este dezamagit de atacul personal al lui Basescu."Sotia mea este functionar public guvernamental cu functia cea mai inalta din Guvernul Romaniei, aceea de expert, de consilier guvernamental. Lucreaza in Executiv din 1992, de pe vremea Guvernului Stolojan", a spus Parvulescu. In urma deciziei Curtii Constitutionale, Basescu a cerut sa fie luat in discutie proiectul PSD din 2005 privind introducerea uninominalului majoritar in doua tururi deoarece permite reforma rapida a clasei politice. Seful statului a declarat explicit ca varianta PSD este mai buna decat aceea pe care au depus-o democratii. Pe de alta parte, Basescu s-a declarat dispus sa promulge orice varianta de uninominal atata vreme cat nu este suspectata de prevederi neconstitutionale, inclusiv o varianta revizuita a legii Guvernului. (A. ILIE)
Basescu vrea proiectul PSD
Uninominalul majoritar in doua tururi de scrutin are o noua sansa de legiferare in urma deciziei de ieri a Curtii. PD si PSD au depuse la Parlament cate un proiect de lege care vine in intampinarea doleantelor prezidentiale.
Daca proiectul pesedistilor este mai vechi, democratii au initiat un proiect similar imediat dupa referendum. Diferentele sunt minore, dar adversitatile dintre cele partide ar putea bloca ajungerea la un consens asupra unui proiect unic. Ambele proiecte prevad acelasi model de alegere al parlamentarilor, calchiat dupa cel prin care sunt alesi primarii. Exista doar doua deosebiri. Legea PD stipuleaza ca un parlamentar poate fi ales din primul tur daca a obtinut cel putin jumatate plus unu din voturile celor inscrisi pe listele electorale, in timp ce in proiectul PSD este suficienta majoritatea voturilor exprimate. A doua diferenta este ca varianta PD mareste norma de reprezentare pentru un parlamentar astfel incat sa scada numarul membrilor Legislativului cu 15%, adica 70 de parlamentari mai putin. Presedintele Basescu vrea ca o coalitie PD-PSD-PLD sa promoveze uninominalul in doua tururi. Basescu s-a declarat convins ca pedistii ar putea sa renunte la promovarea proiectului propriu in favoarea celui al PSD. Boc s-a conformat si a anuntat ca pedistii sunt dispusi la concesii. Insa pesedistii nu par doritori sa contribuie la o lovitura de imagine a lui Basescu. In plus, pesedistii sunt iritati ca democratii au sustinut varianta APD pana cand Basescu si-a exprimat clar preferinta pentru uninominalul in doua tururi. (A.I.)
APD: "Asumati-va mandatul!"
Pro Democratia a cerut Parlamentului sa puna de acord Legea uninominalului cu decizia Curtii Constitutionale, astfel incat delimitarea colegiilor uninominale sa se faca in cel mai scurt timp posibil. "Asociatia Pro Democratia reclama asumarea responsabila a mandatului reprezentativ de catre membrii Parlamentului si subliniaza importanta adoptarii proiectului de lege in cel mai scurt timp cu putinta, astfel incat sa poata fi stabilite, in timp util, colegiile uninomnale", se arata intr-un comunicat al APD. Organizatia sustine in continuare legea la a carei elaborare a contribuit, afirmand ca este singura solutie realista pentru ca la viitoarele alegeri legislative parlamentarii sa nu mai fie alesi pe lista, ci uninominal. "In aceste conditii, APD face apel la rationalitate si cere actorilor politici si institutionali sa renunte la politizarea acestui subiect astfel incat interesul general privind reforma politica sa prevaleze in raport cu interesele de grup", mai precizeaza comunicatul APD. (A.I.)
Urgenta la Comisia electorala
Mihai Voicu, ministru pentru relatia cu Parlamentul si presedinte al Comisiei de Cod Electoral, a anuntat ca uninominalul legiferat de Guvern prin asumarea raspunderii va intra de urgenta in dezbaterea Comisiei pentru ca aspectele neconstitutionale sa fie eliminate cat mai repede. "Parlamentul si comisia pe care o conduc vor lua in discutie de urgenta adaptarea textului legii la cerintele Curtii Constitutionale. Aceasta decizie a Curtii nu prezinta, in opinia mea, un impediment, decat unul de timp in adoptarea legii", a declarat liberalul. Dezbaterile in regim de urgenta in Comisia de Cod Electoral vor incepe imediat dupa ce Curtea Constitutionala va publica motivatia deciziei adoptate ieri pentru ca doar atunci membrii Comisiei vor sti cu exactitate care sunt aspectele care au provocat obiectiile judecatorilor CC. (A.I.)
Premierul cere dezbateri
Seful Executivului Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, la finalul sedintei de Guvern, ca va propune partidelor parlamentare organizarea unor dezbateri privind observatiile Curtii Constitutionale asupra proiectului de lege referitor la votul uninominal, astfel incat actul sa fie modificat conform deciziei Curtii. "Trebuie sa asteptam motivatia Curtii si vom tine cont de observatiile formulate, care nu fac referire, probabil, la problema de fond a legii", a spus Tariceanu. In opinia prim-ministrului nu se poate discuta de un alt proiect privind votul uninominal. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.