"Pozitionarea companiilor cu o oferta in zona de ERP (Enterprise Resource Planning) se va schimba pe termen mediu, avand in vedere procesul de maturizare a pietei, evolutia gradului de sofisticare a cererii companiilor, precum si invadarea de catre m
"Pozitionarea companiilor cu o oferta in zona de ERP (Enterprise Resource Planning) se va schimba pe termen mediu, avand in vedere procesul de maturizare a pietei, evolutia gradului de sofisticare a cererii companiilor, precum si invadarea de catre multinationale precum SAP, Oracle, Microsoft a segmentelor de piata care erau pana nu demult dominate de solutiile dezvoltate integral in Romania", a spus Eugen Schwab, director general al filialei pentru Europa Centrala si de Est a Pierre Audoin Consultants.
Inca din 2006 s-a remarcat un inceput de orientare a actorilor de pe piata de ERP, cu precadere firmele medii si mici, catre o specializare verticala sau una pe dimensiuni de proiecte. Astfel, atat in sfera partenerilor, in special SAP si Microsoft, cat si in cea a dezvoltatorilor de solutii ERP proprii, oferta da semne de structurare. Piata nu asigura inca volumul necesar la toate nivelurile, astfel ca de multe ori se ajunge la concurenta acerba chiar si pentru proiecte mici, sub 50.000 euro si cu atat mai mult pentru proiecte mai mari.
Conform analizelor PAC, cresterea costurilor companiilor pentru recrutarea si fidelizarea consultantilor nu a reprezentat, deocamdata, o piedica in dezvoltarea pietei de ERP. Cresterea cu 20% a numarului de consultanti ERP a fost prea mica fata de necesarul pietei, mai ales ca multi din noii veniti in acest sector nu aveau experienta proiectelor si nivelul de productivitatea a fost scazut.
Din studiul ERP Romania 2007 al PAC rezulta ca cea mai mare crestere pentru produse si servicii ERP s-a semnalat in sectoarele de servicii, retail & distributie, administratia publica si industrie.
Urmarind evolutia cererii si a ofertei pentru solutii ERP si serviciile aferente, PAC considera ca segmentul companiilor cu 50-250 salariati este cel care va cunoaste cea mai rapida crestere, ponderea lui crescand pana in 2011 la 36%, comparativ cu 33-34% din ultimii ani.
Potrivit studiului s-a remarcat o crestere moderata a liderilor SAP, influentat negativ de preluarea la nivel de grup a unor contracte locale, dar si Oracle, o scadere relativ importanta a Siveco, precum si o crestere mult peste media pietei pentru Microsoft, TotalSoft, Epicor si TransarT.
Pe segmentul integratorilor de sistem, S&T a fost principalul partener al SAP pentru servicii de consultanta si implementare, urmat de IBM, NESS si Romsys. Piata de servicii pentru solutii ERP este inca dependenta de un mic numar de mari clienti, precum Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica, CEZ, E.ON, GSP. Integratorii care sunt cei mai bine plasati in aceste conturi sunt si cei care concentreaza piata si impart primele locuri.
Astfel, vendori ca SAP, Oracle sau Microsoft isi largesc retelele de parteneri. In ultimii ani, companii ca Fair Value, Computer Sharing Bucuresti, Ager Solutions sau LLP (London Logic Bucharest) au cunoscut evolutii importante si par pregatite sa castige cota de piata si in viitorul apropiat. Pe de alta parte, companiile locale de soft acopera piata companiilor medii si mici, oferind produse mai ieftine si mai rapid de implementat, ceea ce le face mai atractive pentru segmentul mediu al pietei unde bugetele IT sunt relativ limitate.
Printre producatorii locali de ERP se numara Totalsoft, Wizrom, CriSoft, TransarT, BIT Software, EBS, reusind sa isi creasca in fiecare an cota de piata.
Pierre Audoin Consultants (PAC) este prima societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice. PAC a fost fondata in 1976 la Paris si in prezent acopera 20 de piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucuresti, Londra si New York. De sase ani, filiala din Bucuresti se concentreaza pe principalele piete central si est europene ca Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.