Este vorba de ordonanta prin care Guvernul Tariceanu a decis lichidarea RAAPPS, restituirea imobilelor catre proprietarii de drept, vinderea celorlalte imobile si pastrarea doar a celor pentru necesitati protocolare. Ca sa se puna capat regimului de
Este vorba de ordonanta prin care Guvernul Tariceanu a decis lichidarea RAAPPS, restituirea imobilelor catre proprietarii de drept, vinderea celorlalte imobile si pastrarea doar a celor pentru necesitati protocolare. Ca sa se puna capat regimului de privilegii prin care demnitarii (post)comunisti au ramas in casele RAAPPS, majoritatea, nationalizate, platind o chirie simbolica si unii le-au cumparat, mult subevaluate. Fapte consemnate in Raportul Valerian Stan, seful Corpului de Control al Guvernului Ciorbea. Rezultatul a fost demiterea autorului.
Si grobianismul a continuat. Prea putini demnitari au parasit imobilele dupa ce le-au expirat mandatele. Majoritatea au ramas in apartamente spatioase si vile somptuoase, platind chirii minuscule si asteptand sa le cumpere. Au facut-o, printre altii, Ion Iliescu si Traian Basescu. Pomana de lux sau furt mascat se numeste sa cumperi pe nimic o casa valoroasa. In timp ce proprietarii de drept sunt nedreptatiti, prin nerestituirea in natura a caselor furate. Pe lista de asteptare la cumparare se afla si presedintele PSD, Mircea Geoana, chirias ilegal la RAAPPS. Pentru asemenea persoane, din toate partidele, s-a adoptat legea profitorilor.
Profitorii sfideaza bunul simt si contribuie la deprecierea imaginii Parlamentului, a clasei politice in general. Vina principala le revine liberalilor, riscand sa confirme imaginea de coruptie sau macar de imoralitate pe care le-o atribuie adversarii. De fapt, liberalii au dat o proba de prostie politica. PNL, atat in expresie guvernamentala, cat si parlamentara, a fost incapabil sa-si sustina demersul major anticoruptie, lichidarea RAAPPS, ba chiar a participat la transformarea propriului proiect intr-o lege care favorizeaza coruptia.
Dupa atribuirea ilegala si cumpararea casei din Mihaileanu (fara sa mai mentionam celelalte imobile locuite ilegal), presedintele Basescu a avut fariseismul eficient de a intoarce legea la Parlament, pe motiv ca imobilele ar trebui vandute doar la licitatie. Cum nu se intamplase in cazul lui. Era vara si Guvernul a manifestat o indolenta colosala, in loc ca premierul sa denunte dubla masura prezidentiala si sa prevada el insusi prioritatea licitatiei. Mai pe toamna, proiectul a ajuns la Senat si cel care a incalcat solicitarea presedintelui Basescu a fost senatorul PD, Radu Berceanu, printr-un amendament adoptat.
Pentru ca marti, la Camera Deputatilor, PD sa voteze contra legii profitorilor, mai ales ca presedintele tarii deja profitase, la fel si partidul, de sedii fabuloase. Votul mediatizat, impreuna cu anuntul liderului Vasile Blaga ca a renuntat la vila in care locuia ilegal, a constituit o lovitura de imagine pentru PD. Nu conteaza ca deputatii au ameliorat proiectul votat la Senat. Pentru ca prevederea privind achizitia la pretul pietii doar atenueaza, dar nu anuleaza caracterul imoral al legii. De care pot profita si unii liberali, actuali chiriasi ministeriali.
Dar premierul Tariceanu are deopotriva sansa si obligatia morala sa suspende legea profitorilor prin ordonanta de urgenta. Daca primul-ministru nu actioneaza, Guvernul si PNL se discrediteaza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.